U najvećem broju slučajeva samoj sinkopi prethodi stanje organizma koje ukazuje na mogućnost nastanka sinkope u smislu omaglice, opće slabosti, hladnog znoja, drhtavice. Takve znakove treba ozbiljno shvatiti i odmah prekuniti sa svim aktivnostima, sjesti ili leći


Poštovani čitatelji, na početku odmah jedna isprika. Naime, najavili smo u zadnjem članku da ćemo nastaviti s pisanjem o oligoelementima i elementima u tragu. To će se i dogoditi, ali zbog znatiželje mnogih čitatelja, danas ćemo reći nekoliko riječi o tome što je to sinkopa.

Pri tome ne mislimo na glazbenu sinkopu, već na sinkopu koja je stanje organizma koja se manifestira u kratkotrajnom gubljenju svijesti glede smanjenja cirkulacije u mozgu. Naime, poznato je da je mozak vrlo osjetljiv na nedostatak kisika. U normalnim uvjetima kroz mozak u minuti prođe 5 litara krvi koja je adekvatno obogaćena kisikom.

U slučaju patoloških stanja koji dovode do neadekvatne ishrane mozga, on se “gasi” i postavlja pacijenta u vodoravan položaj da bi u takvim uvjetima krv lakše došla do mozga. Prilikom takvih ataka može doći do ozbiljnih povreda organizma zbog nekontroliranog pada.

U najvećem broju slučajeva samoj sinkopi prethodi stanje organizma koje ukazuje na mogućnost nastanka sinkope u smislu omaglice, opće slabosti, hladnog znoja, drhtavice.

Takve znakove treba ozbiljno shvatiti i odmah prekuniti sa svim aktivnostima, sjesti ili leći. Normalno, nekad to nije moguće, ako se simptomi sinkope brzo razvijaju.

Osnovni uzroci sinkopa su srčane etiologije s mnogim problemima kao što su aritmije, poremećaji istiskanja krvi iz srca i tako dalje.

Ova stanja bi pacijent trebao znati te iste liječiti, a svoj stil života prilagoditi takvom stanju do eventualnog izliječenja. Tu spadaju i moždani incidenti koji su vezani s poremećajem cirkulacije (moždani udar i slično), a imamo i biokemijsku komponentu posebno izraženu kod nereguliranog dijabetesa.

Kao uzroke treba još naglasiti: hiperventilaciju, hipoglikemiju, psihijatrijske bolesti, anafilaktički šok (alergija), ortostatska hipotenzija kod naglog ustajanja iz ležećeg u stojeći položaj, anemija, migrena, neurokardogeni poremećaji i još mnogih uzroka.

Nakon pojave sinkope pacijenta treba dobro obraditi, a ako utvrdimo slijedeće simptome onda je to znak za ozbilju zabrinutost. Ti simptomi su: sinkopa tijekom napora, znakovi ozlijeđivanja za vrijeme sinkope, učestalost nastajanja sinkopa, starija životna dob, poremećaji rada srca te anamnestički podaci o sličnim pojavama u obitelji.

Sva ova stanja treba ozbiljno shvatiti te nakon kompletne liječničke obrade nastaviti s liječenjem. Nije potrebno naglašavati (ili možda jest?), da su ovakvi bolesnici do daljnjega opasnost za sebe i druge ako upravljaju motornim vozilima, brodovima, alatkama i svime onim što povećava rizik nastanka sinkopa.


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]