Vatrogasci imaju stalna dežurstva i moraju biti spremni za intervenciju u svakom trenutku, a rade dok se intervencija ne završi, po hijerarhijskoj i zapovjednoj strukturi

 

          Vatrogasci imaju organizirano stalno dežurstvo i moraju biti spremni za intervenciju u svakom trenutku. Moraju raditi po potrebi dok se „intervencija“ ne završi i radno pravni status vatrogasaca ima i ugovorene i statusne karakteristike. Naglašeno je načelo hijerarhije (nadređenosti) i zapovijedanja. Radno vrijeme vatrogasaca je veoma složena kategorija kako zbog dežurstva tako i u vrijeme intervencija. Specifičan je rad bez izravne intervencije (edukacija, održavanje opreme i tehnike, održavanje tjelesne kondicije i sl.). U praksi rada vatrogasaca prisutni su svi oblici (načini) organizacije i rasporeda realnog vremena.

          Radno vrijeme (working time, arbait zeit) označava vrijeme koje radnik provodi na radu u rasporedu kojega određuje poslodavac. Za to vrijeme radnik je dužan biti na raspolaganju poslodavca i obavljati određene radne funkcije. Na taj način poslodavac ima pravo od radnika zahtijevati da ispunjava obveze po ugovoru o radu. Radnik radi po uputama i nalozima poslodavca. Radnik je, za vrijeme radnog vremena dužan biti „na raspolaganju“ poslodavcu i obavljati svoje poslove i zadatke.

          Radno vrijeme mora biti prilagođeno radnikovim fizičkim i umnim sposobnostima. Dežurstvo je uvršteno u radno vrijeme, a pripravnost za rad nije, ako nije na mjestu i u vrijeme koje je odredio poslodavac. Radno vrijeme uređuju norme koje imaju i prirodni i zaštitni karakter. Obvezan je sadržaj ugovora o radu. Mora omogućiti odmor radniku, učenje, napredovanje i „privatni život“.

          U vatrogasnim postrojbama koriste se sve vrste radnog vremena: puno radno vrijeme, prekovremeni rad, preraspodjela radnog vremena, rad sa skraćenim radnim vremenom, rad s nepunim radnim vremenom, rad s fleksibilnim radnim vremenom.

           Radno vrijeme u vatrogastvu teško je unaprijed predvidjeti zbog specifičnosti posla pa ga često „određuje“ praksa; kako dozvoljava Direktiva 2003/88/EZ. taj propis dozvoljava da se radno vrijeme odradi kao vremensko razdoblje u kojem radnik radi, stoji na raspolaganju poslodavca i obavlja svoje poslove i zadatke u skladu „s nacionalnim propisima i/ili praksom“.

          U vatrogastvu se predviđa radno vrijeme u dežurstvu i pripravnosti. Vatrogasci imaju stalna dežurstva i moraju biti spremni za intervenciju u svakom trenutku, a rade dok se intervencija ne završi, po hijerarhijskoj i zapovjednoj strukturi (blizak vojnoj organizaciji).

          Vatrogasci u radnom vremenu dežuraju u praksi na mjestu koje određuje poslodavac. Pored toga rade se pripreme za moguće intervencije (edukacija, održavanje opreme i tehnike, održavanje tjelesne kondicije i sl.). Pored dežurstva jedan broj ljudi „drži se u pripravnosti podešena zahtjevnosti službe“.

          Trebalo bi organizirati rad tako da vatrogasac u noćnoj smjeni radi najduže jedan tjedan. Prekovremeni rad u godini može kolektivnim ugovorom biti određen da traje 180 sati godišnje. Neodazivanje na prekovremeni rad može biti razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu.