Od osnivanja do prestanka trgovačkog društva često nastupaju promjene koje su bitne za njegov status. Statusne promjene su takve da dovode do promjene pa se trgovačko društvo ne može poistovjetiti s “prednikom”. To može biti: podjela, spajanje i pripajanje kao statusna promjena trgovačkog društva.

Do statusnih promjena najčešće dolazi iz sljedećih razloga: rekonstruiranje imovine podjelom radi lakšeg djelovanja na tržištu; stvaranje jakog gospo­darskog subjekta spajanjem ili pripajanjem; spajanjem kapitala; ostvarivanje poreznih prednosti nakon obavljanje statusne promjene.

Statusne promjene provode se po Zakonu o trgovačkim društvima, a zaštita prava radnika po Zakonu o radu u skladu s Direktivom vijeću EU 2001/23/EZ od 12.03.2001.g. o približavanju prava država članica u vezi sa zaštitom prava radnika… u statusnim promjenama.

Inače, Zakon o radu u čl.137 propisuje: “Ako se statusnom promjenom ili pravnim poslom na novog poslodavca prenose poduzeće, dio poduzeća, gospodarska djelatnost ili dio gospodarske djelatnosti, a koja zadržava svoju gospodarsku djelatnost, na novog se poslodavca prenosi svi ugovori o radu radnika koji rade u poduzeću ili dijelu poduzeća koji je predmet prenašanja, odnosno koji su vezani za obavljanje gospodarske djelatnosti ili dijela gospodarske djelatnosti koja je predmet poslovanja, odnosno prenošenja. Radnik čiji je ugovor o radu tako prenesen zadržava sva prava iz radnog odnosa koja je stekao do dana prenošenja ugovora o radu.

Poslodavac na koga se prenose prava od dana preuzimanja preuzima sve ugovore o radu koji je do tada radio kod poslodavca koji je “preuzet”. To je moguće po obvezi iz Zakona o radu da je poslodavac obavijestio o svemu tome” novog poslodavca ali, prethodno radničko vijeće odnosno sindikat.

Kolektivni ugovor će se, u navedenim slučajevima, primjenjivati na radnike najduže godinu dana od navedene promjene, odnosno na njih primijenjenog prava.

U praksi ne bi trebalo biti problema jer u čl.137.st.3 Zakona o radu piše: “Poslodavac na koga se prenose ugovori o radu… preuzima s danom” prenašanja u neizmijenjenom obliku i u opsegu sva prava i obveze iz prenesenog ugovora o radu.” To može “novi poslodavac” realizirati samo ako “bivši poslodavac“ izvrši obvezu koju mu nalaže Zakon o radu u čl.137.st.4 da je “dužan novog poslodavca, potpuno i istinito,pisano izvijestiti o pravima radnika čiji se ugovori o radu prenose”. Tu ne bi trebalo biti problema jer o svemu tome poslodavac vodi propisane evidencije i “samo ih prenosi” na novog poslodavca. No, ako to “stari poslodavac” ne učini to ne utječe na ostvarivanje prava i obveza radnika kod novog poslodavca.

Evidencija se dostavlja radničkom vijeću odnosno sindikatu i to: dan prenošenja ugovora o radu; razlozima prenošenja ugovora o radu i svim razlozima i posljedicama toga postupka. U svemu drugome različita je sudska praksa.