Nakon pristupanja Hrvatske članstvu EU, došlo je do promjene terminologije koja je do tog datuma bila u primjeni glede primjene odredbi Zakona i Pravilnika o PDV−u.

Tako se pod zajedničkim tržištem smatra tržište Europske unije, a pod trećim područjem područje EU, ali izuzeto iz odredbi Zakona o PDV−u. Termini stjecanje i isporuka dobara odnose se na nabavu i isporuku dobara iz zemalja članica EU, a izvoz i uvoz odnose se na prodaju dobara i nabavu iz trećih zemalja koje nisu članice EU. Nakon pristupanja članstvu EU promijenio se i pravni okvir za PDV, stoga pitanje PDV-a uređuju domaći propisi (Zakon i Pravilnik o PDV−u te Mišljenja Porezne uprave), Europske direktive, Uredbe vijeća EU, Upute VAT odbora i Odluke Europskog suda pravde.

Stjecanje dobara unutar Europske unije prema čl. 9. st. 1. Zakona o PDV−u je stjecanje prava raspolaganja pokretnom materijalnom imovinom u svojstvu vlasnika, koju prodavatelj ili stjecatelj dobara ili druga osoba za njihov račun otpremi ili preveze stjecatelju tih dobara u državu članicu koja nije država članica u kojoj je započela otprema ili prijevoz tih dobara. Slijedom navedenog, ako dobra isporučuje porezni obveznik registriran za potrebe PDV−a iz neke od država članica EU poreznom obvezniku u RH koji ima ispravan PDV identifikacijski broj, pri toj isporuci, uz dokaze o otpremi dobara u RH, isporučitelj neće obračunati PDV, već prenosi poreznu obvezu (engl. reverse charge) na primatelja poreznog obveznika u RH. Primatelj dobara koji ima pravo na odbitak pretporeza ne treba platiti PDV (nema novčanog odljeva), već kroz Obrazac PDV iskazuje obvezu i pretporez u istom iznosu. Dakle, u tom slučaju „plaćanje“ obveze za PDV obavlja se samo obračunski. Uz Obrazac PDV, primatelj dobara koji je upisan u registar poreznih obveznika za PDV u RH, dužan je podnijeti i PDV−S Obrazac (Prijava za stjecanje dobara i primljene usluge iz drugih država članica Europske unije).

Ako dobra isporučuje porezni obveznik registriran za potrebe PDV−a iz druge države članice EU (s dokazom o otpremi dobara u RH) poreznom obvezniku u RH koji nema PDV identifikacijski broj (npr. mali porezni obveznik koji nije premašio prag stjecanja ili nije dobrovoljno zatražio PDV identifikacijski broj), pri toj isporuci isporučitelj iz druge države članice EU obračunava PDV te države članice EU. U istom primjeru, ali u slučaju da je riječ o primatelju dobara u RH, malom poreznom obvezniku koji je premašio prag isporuke i ima ispravan PDV identifikacijski broj, isporučitelj će izvršiti prijenos porezne obveze na primatelja u RH. U ovom primjeru doći će do novčanog odljeva kod malog poreznog obveznika s važećim PDV identifikacijskim brojem, jer isti nema pravo na odbitak pretporeza obzirom da nije upisan u registar poreznih obveznika za PDV u RH. Navedeni porezni obveznik − primatelj isporuke u RH, dužan je podnijeti PDV Obrazac sa iskazanom obvezom za PDV i PDV−S obrazac.

Ako dobra s prijevozom (dokazom o otpremi dobara u RH) isporučuje mali porezni obveznik iz druge države članice EU koji nije upisan u registar poreznih obveznika za PDV, poreznom obvezniku u RH koji ima PDV identifikacijski broj, ili je mali porezni obveznik koji nema PDV identifikacijski broj, pri toj isporuci primatelj dobara u RH nema nikakvih daljnjih postupanja, tj. takva isporuka nije oporeziva PDV-om.