02.08.2019.

Što će biti s djedovom kućom koja nije obuhvaćena rješenjem o nasljeđivanju?

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

 

Rješenjem o nasljeđivanju koje je rađeno 2000. godine iza smrti mog djeda i 2003. godine iza smrti bake, svi stričevi, kao i moj otac, prihvatili su se svog dijela u jednakom omjeru. Podjela suvlasništva nad tim dijelovima tek se treba napraviti. Kuća u kojoj je živio moj otac zajedno s mojim djedom i sagradio je nije obuhvaćena tim rješenjem o nasljeđivanju, moj djed nikad  nije bio upisan kao vlasnik te kuće, a nije ni otac trenutno. Kuća je u vlasništvu općine, odnosno čestica na kojoj je sagrađena. Imaju li braća mog oca pravo tražiti tu kuću, može li se u tom slučaju primijeniti članak 138. Zakona o nasljeđivanju?

 

Predmetna kuća nije ostavina iza vašeg pokojnog djeda, jer u vrijeme njegove smrti ista nije glasila kao njegovo vlasništvo, pa sukladno Zakonu o nasljeđivanju sud i javni bilježnik kao povjerenik suda nisu istu niti mogli utvrditi kao dio njegove ostavine te ju rasporediti njegovim nasljednicima. Prava koja je vaš pokojni djed imao na kući njegovom su smrću prešla na njegove nasljednike, pa, ukoliko se isti smatraju vlasnicima iste kuće, tada bi se trebali obratiti upisanom vlasniku radi pokušaja da se vlasništvo prenese na njih, a ukoliko upisani vlasnik to odbije, tada svoje pravo realizirati kroz sudski postupak. Nema zastarnog roka koji bi ograničavao ovakav zahtjev nasljednika iza vašeg djeda.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .