Obrt, otvoren 2008. godine, nikad nije poslovao, nikakva primanja nisu ostvarena niti je bilo ikakvih aktivnosti, ima porezni dug od 95.000 kn. Osoba koja je otvorila obrt nije imala nikakva primanja tada da podmiri te obveze niti ih ima sad. Usput se radi i o psihički nestabilnoj osobi bez liječničke potvrde. Obrt je zatvoren 2013. godine, ali porezna uprava je upisala založno pravo na imovinu obrtnika 2013. godine. Što bismo mogli učiniti po tom pitanju? Kome se obratiti i koje korake poduzeti? Ako ostane bez te imovine, ostat će na cesti bez ikakvih primanja.

 

Ukoliko se radi o osobi koja zbog duševnih smetnji ili drugih uzroka nije sposobna brinuti se o svojim potrebama, pravima ili interesima ili ugrožava prava i interese drugih, tada ste o tome dužni obavijestiti centar za socijalnu skrb, koji će pokrenuti postupak da su utvrdi poslovna sposobnost osobe odnosno da se ista liši poslovne sposobnosti. Postupak pred sudom za lišenje poslovne sposobnosti može pokrenuti sud po službenoj dužnosti ili na prijedlog centra za socijalnu skrb, bračnog druga osobe o kojoj se provodi postupak, njezinih krvnih srodnika u ravnoj lozi, a u pobočnoj lozi do drugog stupnja. U prijedlogu za pokretanje postupka treba navesti činjenice na kojima se temelji prijedlog i predložiti dokaze kojima se utvrđuju te činjenice.

U vezi dugovanja o kojem pišete, nadležnom uredu Porezne uprave možete se obratiti najprije sa zahtjevom za utvrđenje zastare poreznog duga te ćete na taj način najbolje utvrditi koliko je ukupno dugovanje osobe odnosno je li neki dio tog dugovanja u zastari. U situaciji kada je već provedena uknjižba založnog prava na nekretninama/pokretninama dužnika potrebno je naglasiti da, iako je protekao rok od 6 godina koji Opći porezni zakon propisuje za zastaru, nije nastupila zastara prava na naplatu onog potraživanja koje je osigurano založnim pravom i ono se može namiriti iz vrijednosti stvari pod zalogom (hipotekom). Konačno ostaje i mogućnost zaključenja nagodbe pred Poreznom upravom radi obročne otplate duga.