08.09.2019.

Što će se dogoditi ako ne budem plaćao kredit za auto koji sam prodao?

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

Koje su posljedice neplaćanja kredita za auto koji je prodan drugoj osobi?

 

Banka s kojom je zaključen ugovor o kreditu pokrenut će postupak prisilne naplate svoje tražbine. Predmet ovrhe u takvoj situaciji mogu biti novčana sredstva, pokretnine veće vrijednosti, nekretnine dužnika i ostali predmeti ovrhe koje predviđa Ovršni zakon, ovisno i o visini tražbine. Banka može pokrenuti postupak prisilne naplate i na samom automobilu kao predmetu ovrhe ukoliko na istomu ima upisano založno pravo, bez obzira na promjenu vlasnika.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .