Problemi s krvnim tlakom omiljena su tema u zdravstvenim čekaonicama, na društvenim mrežama, u medijima, u kafićima, na ulici….

Definitivno, svi su stručnjaci i svi imaju svoje objašnjenje i svoje rješenje za taj problem.

U svojoj dugogodišnjoj praksi kao internist i kirurg, barem do sada, nisam sreo ni jednog pacijenta koji je znao objasniti što je to krvni tlak i čemu on služi.

Dakle, pokušajmo to objasniti na najednostavniji mogući način, kako bi ljudima bilo jasnije o čemu se tu zapravo radi.

Polazimo od osnovne premise – našem je mozgu potreban adekvatan dotok krvi sa svim svojim elementima (kisik, hrana), a to je 5 litara krvi u minuti.

Koji sustav je zadužen za to?

To su srce i krvne žile koji dovode krv u mozak.

Kad jedan od tih sustava ne radi kako treba, dolazi do poteškoća u radu mozga.

Optimalni krvni tlak je 120/80 mm Hg.

Kada nastupa povišenje krvnog tlaka? Onda kada dolazi do stiskanja krvnih žila koje dovode krv u mozak. Sjetimo se da je mozgu potrebno 5 litara krvi u minuti.

Pošto su krvne žile sužene, potrebna je jača sila pumpanja krvi, što se postiže jačim radom srca te tlak u krvnim žilama raste.

Tehnički obrazovani ljudi znaju da na protok fluida u sustavu utječe promjer cijevi i jačina rada pumpi. Što je kod zadane količine protoka presjek cijevi uži, tlak treba biti jači, i obrnuto, kod šireg promjera, potreba za tlakom je manja.

Naglasili smo već na početku da je ovo vrlo pojednostavljeno objašnjenje što je to krvni tlak.

U suštini, to je vrlo složeni sustav kojim upravljaju mnogobrojni između sebe povezani elementi u koje ulaze živčani, hormonalni, vaskularni, kardijalni te neurovegetativni sustavi.

Poremećaj rada bilo kojeg od njih dovodi do promjena uvjeta kompliciranog mehanizma koji onda dovodi i do promjene krvnog tlaka i to najčešće povećanog krvnog tlaka, ali i do sniženja istog.

Svakav takav poremećaj, a pogotovo ako duže traje, dovodi do trajnog oštećenja krvnožilnog i srčanog sustava, a posljedično i do oštećenja svih funkcija u organizmu.


Pročitajte još: Povećani krvni tlak 


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]