Definicija normalnog krvnog tlaka je da on iznosi 120/80 mmHg za sve uzraste. Tolerirajući krvni tlak je 140/90 mmHg (za dijabetičare do 130/85 mmHg), a sve preko toga je povećani krvni tlak koji zahtijeva pozornost i liječenje.

Kada govorimo o uzrocima povećanog krvnog tlaka, onda treba reći da je u 90 posto slučajeva riječ o esencijalnoj hipertenziji za koju “nije poznat organski uzrok”, a da je za ostalo odgovoran hormonalni status, vaskularni problemi bubrega (suženja arterije bubrega) te još neki elementi koji su manje zastupljeni.

U regulaciji krvnog tlaka, koji je veoma složen, učestuje niz međuodnosnih čimbenika.

Da bi to potkrijepili, navodimo da se profesionalno krvni tlak treba mjeriti na obje ruke i noge i to u ležećem, sjedećem i stojećem stavu. Tek tada možemo imati uvid u funkcionalno stanje reguliranja krvnog tlaka.

Kada ležimo, krv ide vodoravno do mozga i potreban je najmanji rad srca, već kada sjedimo potreban je veći napor jer se mozak nalazi u vertikalnoj osi višoj od pola metra, a kad ustanemo, tu imamo još i silu gravitacije zemlje te je potreban najveći napor srca da adekvatno opskrbi mozak krvlju.

Prehrana je isto tako važan uzrok povećanog krvnog tlaka. Posebno mjesto tu zauzima količina unesene kuhinjske soli.

Poznato je da je dnevna potreba za unosom kuhinjske soli 5 grama, a da je u Hrvatskoj prosjek preko 15 grama. To je jedan od bitnih razloga povećanom postotku oboljelih od povišenog krvnog tlaka.

Drugi faktor je prekomjerna tjelesna težina koja postaje veliki problem u svijetu, a i u Hrvatskoj.

Što se tiče ostale prehrane, poglavito industrijski prerađene, u organizam unosimo višak kuhinjske soli, a još više i hormona, kemikalija i drugog, što direkto utječe na reguliranje krvnog tlaka.

Psihosomatski status zauzima posebno mjestu u funkciji cijelog organizma, a posebno u srčanožilnom sustavu.

U trećem dijelu ove teme obratit ćemo pozornost na liječenje i reguliranje poremećenog krvnog tlaka.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]