Kraj ljeta obilježit ćemo tartom sa smokvama - slatkim i sočnim voćkama koje rastu gotovo na svakom uglu Mediterana!

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova. Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo prije pšenice i ječma. Životni vijek stabla kreće se od 50 do 70 godina. Stablo smokve voli toplo okruženje, a može podnijeti suha tla i hladnije vrijeme. Postoji više sorti smokava, a plodovi dolaze u tri boje: zeleno žućkasti, ljubičasti i tamno ljubičasti do crni plodovi. Berba plodova se provodi sve od lipnja do listopada.

Smokve su odličan izvor vitamina, minerala, fitonutrijenata i antioksidanata. Bogate su kalcijem, fosforom, bakrom, kalijem, magnezijem, vitaminima B, C, A i K.

Idealnu  smokvu ćete prepoznati po tome što je mekana na dodir, puna mesa te ima čvrstu peteljku. Plodovi su vrlo osjetljivi i brzo se kvare, stoga ih treba pojesti unutar 24 sata od branja.Ne savjetuje se čuvanje u hladnjaku jer time gube na svojoj aromi.

Najčešće se konzumiraju sirove, no možete ih koristiti i u kolačima  salatama, kompotima, pekmezima  marmeladama. Odlično se sljubljuju i sa slanim jelima, na primjer uz pršut i uz razne sireve.




SASTOJCI:

130 g maslaca, omekšali
150 g šećera
180 g bademovog brašna
75 g glatkog brašna
80 g sjeckanih badema
3 jaja
Naribana korica limuna
1 žličica praška za pecivo
6-7 smokava
90 g meda


PRIPREMA:

Zagrijati pećnicu na 165°C. Kalup za tart promjera 26 cm lagano namastiti maslacem. Miksati šećer, maslac i koricu limuna dok se ne sjedine i smjesa postane pjenasta. Dodati jedno po jedno jaje, pa dodati brašna i prašak za pecivo. Kada se smjesa poveže, umiješati sjeckane bademem. Smjesu izliti u kalup i u smjesu utisnuti smokve narezane na četvrtine. Tart stavite peći na 165°C oko 40-45 minuta. Kada je tart dobio lijepu zlatnu boju, izvadite ga iz pećnice i još vrućeg premažite medom.