Unatoč činjenici da Zakon o trgovačkim društvima ne poznaje i ne uređuje model prijenosa obrta u trgovačko društvo, prijenos gospodarske cjeline obrta moguće je provesti u skladu s poreznim i računovodstvenim propisima.


Obrti koji su obveznici po­re­za na dobitak smatraju se “dobitašima” te su obvezni voditi svoje poslovne knjige u skladu s odredbama Zakona o računovodstvu (N.N., br. 109/ 07. - 121/14.) i primjenjivati od­redbe Hrvatskih standarda financijskog izvještavanja (HSFI).

Unatoč činjenici da Zakon o trgovačkim društvima (dalje u tekstu ZTD) ne poznaje i ne uređuje model prijenosa obrta u trgovačko društvo, odnosno mogućnost spajanja ili pripajanja fizičke osobe i pravne osobe, prijenos gospodarske cje­line obrta “dobitaša” na tr­govačko društvo moguće je provesti u skladu s poreznim i računovodstvenim propisima.

Gospodarska cjelina koja je predmet prijenosa iz obrta “dobitaša” u trgovačko društvo utvrđena je čl. 33. st. 1. Općeg poreznog zakona (N.N., br. 147/ 08. - 26/15., dalje u tekstu: OPZ) kao sva imovina i obveze što u poslovnom i organizacijskom smislu čini samostalni subjekt, odnosno subjekt sposoban za samostalno poslovanje. Pra­vil­nikom o postupanju u dobroj vjeri sudionika porezno-prav­nog odnosa, gospodarskoj cjelini te obrascima prijave činje­nica za koje postoji obveza prijavljivanja i izjave o izvorima stjecanja imovine (Nar. nov., br. 59/09.) u čl. 5. st. 1. propi­sano je sljedeće: “Ako je na stjecatelja izvršen prijenos svih stvari, opreme, zalihe, potraživanja, prava i obveza koje čine kratkotrajnu i dugotrajnu imo­vinu obrta, smatrat će se da preneseni obrt predstavlja gos­podarsku cjelinu.”

Kod prijenosa imovine i obveza obrtnika “dobitaša” u trgovačko društvo, računovod­stveni postupak odgovara postupku pripajanja jednog tr­govačkog društva drugom. Da­kle, takav postupak s pravnog motrišta nema uporište u ZTD-u, jer jedan od sudionika tran­sakcije nije trgovačko društvo već obrt, a to znači da se prijenos kao statusna promjena ne može evidentirati u trgo­vač­kom sudu, nego samo provesti s računovodstvenog i poreznog motrišta, najčešće u dogovoru i na temelju uputa nadležne is­postave Porezne uprave.

Temeljni dokument vezan za provedbu unosa obrta u trgovačko društvo je Ugovor o prijenosu gospodarske cjeline. Kako bi prijenosom gospodarske cjeline obrta “dobitaša” na trgovačko društvo bio omo­gućen kontinuirani nastavak obavljanja djelatnosti, potrebno je da trgovačko društvo preuzme cjelokupnu imovinu i obveze (gospodarsku cjelinu) odnosno da knjigovodstvene vrijednosti navedene gospodarske cjeline evidentira u svojim poslovnim knjigama. Ugo­vor o prijenosu gospodarske cjeline treba dostaviti nadlež­noj ispostavi Porezne uprave na uvid i ovjeru jer Porezna uprava jedino na temelju tak­vog ugovora može postojeća potraživanja i obveze koje su evidentirane na obrt (prema OIB-u obrta) preknjižiti na trgovačko društvo (prema OIB-u trgovačkog društva). Datu­mom sklapanja ugovora o prijenosu gospodarske cjeline, to jest na datum kad isti postaje validan, potrebno je odjaviti obrt (čl. 46. Zakona o obrtu – prestanak obrta odjavom utvr­đuje se danom navedenim u odjavi). Dakle, dan odjave obrta odnosno druge samostalne djelatnosti je ujedno i dan s kojim treba sastaviti zaključne financijske izvještaje, obračun i porezne prijave (Prijava poreza na dobit – obrazac PD).

S aspekta Poreza na dodanu vrijednost - “Kod prijenosa uz naknadu ili bez naknade, ili u obliku uloga u društvo, ukupne imovine ili njezinog dijela koji čini gospodarsku cjelinu na drugog poreznog obveznika (primatelja) smatra se da nije došlo do isporuke, a taj porezni obveznik smatra se pravnim sljednikom prenositelja” – čl. 7. St. 9. Zakona o PDV-u.