Smije li se prokuristu isplatiti trošak službenog puta i loko vožnje kao i ostalim zaposlenicima u tvrtki?


U Vašem pitanju nije definirano je li prokurist zaposlenik društva ili nije u radnom odnosu kod davatelja prokure. Ako je prokurist zaposlenik, pitanje priznavanja bilo kojeg troška koji proizlazi iz obavljanja poslova prokure nije upitno.

S druge strane, prokurist često nije u radnom odnosu kod davatelja prokure, pa se javljaju izvjesne nesigurnosti u svezi prava na korištenje imovine društva te poreznog tretmana troškova nastalih obavljanjem zadatka prokurista.

Troškovi vezani uz službeni put u skladu s čl. 13. st. 2. Pravilnika o porezu na dohodak ne smatraju se primicima po osnovi nesamostanog rada. Kada je riječ o prokuristu koji nije u radnom odnosu kod davatelja prokure, ova odredba ne može se primijeniti. Stoga, ako društvo želi nadoknaditi troškove nastale po osnovi službenog puta (gdje je uredno sastavljen putni nalog i priloženi su svi računi kao podloge nastalih troškova na službenom putu), taj se  iznos smatra neto primitkom koji je potrebno preračunati u bruto iznos (obračunati i platiti doprinose, porez na dohodak i prirez porezu na dohodak) i potrebno ga je tretirati na jednak način kao i naknadu za prokuru koja se isplaćuje prokuristi koji nije u radnom odnosu kod davatelja prokure.