Ako se smještaj i/ili prehrana organiziraju kod samog poslodavca o tome poslodavac mora osigurati kao dokaz odgovarajuću vjerodostojnu dokumentaciju

 

Posljednjim izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak koje su stupile na snagu s početkom 2018. godine, donesena je i jedna izmjena koja će uvelike pomoći, prije svega, djelatnostima u turizmu.

Naime, trošak smještaja i prehrane radnika, koji s poslodavcem imaju sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme za sezonske poslove, ne smatraju se dohotkom od nesamostalnog rada. Pri tome, ugovor o radu na određeno vrijeme za sezonske poslove mora biti sklopljen u skladu s propisima kojima su uređeni radni odnosi (Zakon o radu), a mjesto rada radnika u sjedištu poslodavca ili njegove poslovne jedinice mora biti udaljeno od mjesta prebivališta ili uobičajenog boravišta radnika najmanje 30 kilometara.

Računi o obavljenim uslugama smještaja i prehrane moraju glasiti na poslodavca, sadržavati sve propisane elemente zakonima koji reguliraju to područje (Opći porezni zakon, Zakon o porezu na dodanu vrijednost, Pravilnik o porezu na dohodak i Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom) te biti podmireni bezgotovinskim putem (preko žiro računa poslodavca). Ako se smještaj i/ili prehrana organiziraju kod samog poslodavca o tome poslodavac mora osigurati kao dokaz odgovarajuću vjerodostojnu dokumentaciju (račun, obračun, odluku,...).

Uvedena je i nova oznaka u JOPPD obrascima - Trošak prehrane i smještaja sezonskih radnika (62) što naravno znači da se o istome treba izvještavati kao i za ostale neoporezive primitke koji se ne smatraju dohotkom.

Uvažena je i jedna od stalnih primjedbi poslodavaca, a koja se ne odnosi na sve poduzetnike, a to je da se voda te topli i hladni napitci (osim napitaka koji u sebi sadrže alkohol), a koje poslodavac na svoj teret omogućuje radnicima za vrijeme radnog vremena ne smatraju oporezivim primicima po osnovi nesamostalnog rada. No, ne proporučamo zlouporabu ovakve odredbe, pogotovo u ugostiteljstvu jer, iako dozvoljene količine nisu propisane samim Pravilnikom, Porezna uprava će sigurno kontrolirati i posebno tumačiti što bi to bila „primjerena količina“. Za ovaj tip troškova nije potrebno izvještavanje putem JOPPD obrasca.

Prije ovih izmjena Pravilnika o porezu na dohodak prethodno navedeni troškovi smatrali su se primitkom u naravi za radnike, što je posljedično podrazumijevalo tretiranje istih kao plaće i obračun svih poreza i doprinosa iz i na plaću kao da se radi o neto primitku radnika što je značajno poskupljivalo trošak sezonskog rada i rada općenito.