06.04.2005.
Uzgajanje začinskog bilja
Sušeni začini su zasigurno nezamjenjivi sastojak u kuhinji i gotovo da nema domaćinstva koje na svojim kuhinjskim policama nema barem sušeni origano, peršin ili koji drugi začin.
No, sve više i više ljudi u svojoj kuhinji kao alternativu sušenim začinima koristi svježe biljke, a većini dobrih restorana svježi začini su gotovo imperativ. Za razliku od sušenog začinskog bilja, svježe daje jelima mnogo puniji i intenzivniji okus i mnogi iskusni kuhari se slažu da je u brojnim jelima jednostavno nezamjenjivo.
Ako imate mogućnosti za uzgajanje biljaka, kakav vrt ili staklenik, i volite se baviti biljkama, uzgajanje začinskog bilja može biti izvrstan posao za vas. Mnogo različitih začinskih biljaka može poslužiti kao izvrstan dodatak jelima osim uobičajenih biljaka, samo zavirite u kuharice. Najčešće se spominje nekih 40 do 60 vrsta od kojih svaka ima svoj karakterističan okus. Tako osim već spomenutih peršina i bosiljka, kao svježe začinske biljke mogu se koristiti i vlasac, mažuran, origano, kopar, estragon, kadulja, menta, majčina dušica i još mnoge druge.
Začinsko bilje je jednostavno i zabavno uzgajati. Potrebno im je pet sati dnevno sunčeve svjetlosti, minimum zalijevanja i rutinska njega. Također, zauzimaju malo prostora. Za razliku od ostalih biljaka, začinsko bilje je i prilično otporno na nametnike i bolesti. Zato su i za početnike u vrtlarstvu ove biljke odličan izbor.
Ako odlučite da se želite upustiti u ovaj posao, morat ćete odlučiti koje bilje uzgajati, dakle, koliko različitih vrsta (većina uzgajivača najčešće uzgaja nekoliko različitih vrsta, a ne samo jednu) i razraditi dizajn vrta, odnosno staklenika. Informirajte se što više možete putem knjiga, Interneta i raspitajte se kod stručnjaka za savjete prije nego krenete. Najbolje je početi sa manjim brojem biljaka, a potom, ako shvatite da je to posao za vas i da možete zarađivati na ovaj način povećati broj biljaka.
Uzgajivači začinskog bilja svoje proizvode najčešće prodaju lokalnim restoranima koje opskrbljuju, no s obzirom na sve veću potražnju za korištenje u domaćinstvima biljke se mogu prodavati i na tržnici ili u dućanima mješovitom robom te specijaliziranim kulinarskim prodavaonicama. Možete prodavati sjeme, lončanice s mladicama, stručke svježih biljaka, a prednost ovakve robe je što ono što ne prodate uvijek možete osušiti i prodavati u tom obliku.
Izdvojeni članci
Poduzetnik
Kako najbrže otvoriti obrt u Hrvatskoj?
Donosimo sve što trebate znati za uspješno otvaranje obrta, prema važećim hrvatskim zakonima i propisima
Ulogirajte se u sustav e-Porezna, pozovite na ekran porezno-knjigovodstvenu karticu, na kojoj je popis javnih davanja koja ste uplatili. Ako odaberete stanje na zadnji dan ove godine, na ekranu ćete vidjeti zbrojene iznose koje ste uplatili ili trebali uplatiti
Podsjećamo s kojim se novim propisima mali poduzetnici nose od početka 2025. godine, bez ambicije da spomenemo baš sve promjene