STAROSNA GRUPA | PREDNOSTI | NEDOSTACI |
NOJEVI U JAJU | najniža cijena | visoka stopa uginuća potrebna investicija za inkubator |
JEDNODNEVNI PILIĆI | niska cijena | visoka stopa uginuća poseban tretman |
TROMJESEČNI PILIĆI | poznata spol niska cijena dobar prirast | 2,5 god. do proizvodnje, rizik, uginuća |
NOJEVI OD 12 MJESECI | umjerena cijena veličina odraslih | 1,5 god. doproizvodnje |
RASPLODNI PAROVI | poznata rasplodna kvaliteta, brz povrat novca | visoka cijena |
NOJEVI PROIZVODI
Nojeva koža
Koža rasplodnih nojeva je još uvijek glavni proizvod. Nojeva koža je lako prepoznatljiva i prestižna po jedinstvenom "dizajnu". Vrhunske je kvalitete i nedostižnih osobina zbog rijetke kombinacije izdržljivosti i mekoće. Godinama se, uz krokodilsku kožu, drži na samom vrhu na svjetskom tržištu koža. Vrlo je podatna, ugodna i dugotrajna, jer ju prirodna ulja koja sadrži čine otpornom na ispucavanje, isušivanje i krutost. Koristi se na različite načine. Većina nojeve kože u SAD-u se koristi za obuću (naročito za izradu čizama), ali i za nih drugih proizvoda kao što su pojasevi, novčanici, ručne torbice, putne torbe, jakne, navlake za automobile, kožne fotelje i sl. Modni kreatori npr. Gucci, Christian Dior trajno koriste nojevu kožu u svojim kreacijama koje su namijenjene najzahtijevnijoj klijenteli. Uzgojni postupci utječu na kvalitetu kože što se odražava i na njenu cijenu. Nojevi koji se ispravno hrane postižu veću težinu, veći obim tijela a samim tim i više kože. Treba izbjegavati mogućnost ogrebotina na trnje, žicu i sl. Isto tako kožu treba vrlo pažljivo i stručno skidati i štaviti kako ne bi oštećena stigla na tržite.
Nojevo meso
Nojevo meso je najveći potencijal na tržištu nojevih proizvoda. Povećana potražnja za nojevim mesom rezultat je sve većeg trenda za zdravom prehranom u svijetu i kod nas u Hrvatskoj. Crveno meso s malo kalorija i kolesterola bogato željezom, meko i ukusno bolje je od bilo kojeg drugog mesa na tržištu uključujući i puretinu.
Ukupna količina koja se dobije od jednog noja je oko 30 kilograma, a gotovo sve iskoristivo nalazi se na butovima. Broj nojeva kod nas je još uvijek mali pa se ne može govoriti o redovnoj opskrbljenosti tržišta, iako potražnja postoji.
Uzgoj nojeva radi mesa jedan je od glavnih razloga uzgoja nojeva. Zato su danas na cijeni veće rase nojeva, pri čemu se teži za smanjenjem dobne granice klanja. Neki uzgajivači nojeve kolju već u dobi od devet mjeseci. Jer ako su pravilno hranjeni u to dobi imaju već dovoljno mesa, a kvaliteta kože im zadovoljava zahtijeve.
Sve informacije u svezi uzgoja možete dobiti na tel. 257-406, 091/532-6194 i 091/522-1679