Volontiranje je sa ciljem od općeg interesa u neprofitne svrhe, aktivnosti nisu plaćene

           Zakon o strancima „N.N“ 130/11, 74/13, 69/17 i 46/18 regulira uvjete ulaska, kretanja, boravka i rada državljana trećih zemalja i državljana država članica Europskog prostora i članova njihovih obitelji, te uvjeti rada i prava upućenih radnika u Republici Hrvatskoj.

           Jedno od posebnih pitanja rada stranaca u Republici Hrvatskoj jeste i volontiranje. Zbog toga treba primijeniti i propise o volontiranju, u ovom pitanju Zakon o volontiranju „N.N“ 58/07 i 22/13. Tim Zakonom propisani su osnovni pojmovi vezani za volontiranje, temeljna načela volontiranja, vrijednosti volontiranja, uvjeti volontiranja, prava i dužnosti volontera te organizatora volontiranja, uvjeti sklapanja ugovora o volontiranju, donošenje etičkog kodeksa volontiranja, izdavanje potvrde o provedenom volontiranju, izdavanje potvrde o kompetencijama stečenim kroz volontiranje, državna nagrada za volontiranje te nadzor nad izvršenjem Zakona.

          Volonter je državljanin treće zemlje kojemu je odobren prihvat u svrhu sudjelovanja u volonterskom programu. Volontiranje je sa ciljem od općeg interesa u neprofitne svrhe, aktivnosti nisu plaćene. Volontiranje je u obrazovnim ustanovama u obrazovnom projektu.

          Volonter stranac u Republici Hrvatskoj može volontirati kratkotrajno do 90 dana u godini na temelju potvrde o prijavi rada i dugotrajno (do godinu dana) temeljem dozvole za boravak i rad.

           Ugovor o volontiranju sklapaju volonter i organizator volontiranja. Ugovorom se volonter obvezuje dobrovoljno ulagati osobno vrijeme, trud, znanje i vještine kako bi organizatoru volontiranja (stranom predstavništvu ili domaćoj pravnoj osobi) pružio volonterske usluge u određenom periodu, bez imovinske naknade. Time se ne zasniva radni odnos. Opis poslova volontera piše u ugovoru.

           Dodatak ugovoru o volontiranju sadrži ove podatke: naziv volonterskog mjesta, mjesta rada, učinak volontera; odgovornosti i dužnosti volontera; količina rada (tjedno); opis edukacije (stručno usavršavanje i dr.), korist koju će volonter dobiti od volontiranja, mentor i drugo.

          Navedeni Zakon propisuju postupak kako za kratkotrajno tako i za dugotrajno volontiranje.

          Kratkotrajno volontiranje realizira se na temelju potvrde o prijavi rada za strance koji dolaze na praksu u diplomatske misije ili konzularne urede akreditirane u Republici Hrvatskoj ili u Hrvatskoj („subjektu domaćinu“) na temelju programa međunarodne razmjene i suradnje volontera ili po programu EU ali u Hrvatskoj.

           Dugoročno volontiranje odobrava se dozvolom za boravak i rad izvan godišnje kvote, na temelju ispunjenih uvjeta za privremeni boravak, uz uvjet da volonter priloži dokaz o obavljanju i trajanju poslova u Republici Hrvatskoj. Za određene kategorije volontera zahtjeva se dokaz o zdravstvenom osiguranju, a subjekt domaćin da posjeduje policu osiguranja od odgovornosti prema trećim osobama.

          Ako to zahtijeva volonterski program, izuzetno se volonteru dozvola za rad i boravak može produžiti na još šest mjeseci.

           Potvrdu o prijavi rada izdaje nadležna policijska uprava na temelju propisane dokumentacije: pisani zahtjev, putna isprava (preslika), ugovor o volontiranju i dr.

          Za dugoročno volontiranje izdaje se dozvola za boravak i rad (do 12 mjeseci), a za državljane države EU po principu reciprociteta. Za dobivanje dozvole potrebno je da volonter ispunjava propisane uvjete na dan podnošenja zahtjeva. Prilozi su: fotografija, putna isprava, dokaz o osiguranom zdravstvenom osiguranju dokaz o opravdanosti privremenog boravka i drugi.