Zakonska zabrana natjecanja znači da radnik ne smije, bez odobrenja poslodavca, za svoj ili tuđi račun, sklopiti poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac.


Zakon o radu omogućava poslodavcu da radniku zabrani rad koji se smatra natjecanjem (utakmicom) dok mu traje rad­ni odnos i u određenim sluča­jevima i određeno vrijeme po prestanku radnog odnosa. Za­brana se odnosi na obavljanje poslova iz djelatnosti poslodav­ca, odnosno, po prestanku rad­nog odnosa, kada se radnik za­posli kod poslodavca koji je u tržišnoj utakmici s bivšim po­slodavcem.

Zakon o radu i teorija razlikuju: zakonsku i ugovorenu zabranu konkurencije (natjecanja) radnika s poslodavcem.

Zakonska zabrana natjeca­nja (konkurencije, utakmice) znači da radnik ne smije, bez odobrenja poslodavca, za svoj ili tuđi račun, sklopiti poslove iz djelatnosti koju obavlja pos­lodavac (bitno je da poslodavac obavlja određenu djelatnost, bez obzira da li je regi­strirana).

Za zakonsku zabranu utakmice (natjecanja, konkurencije) moraju biti ispunjene ove pretpostavke:
1. Da postoji ugovor o radu bez obzira da li je u pitanju rad na određeno ili neodređeno vrijeme;
2. Da radnik obavlja poslove koje obavlja i njegov posloda­vac, za svoj račun ili za tuđi račun;
3. Da za to i takvo obavlja­nje poslova radnik nema odo­bre­nje (pisano ili usmeno) pos­lodavca.

Bitno je da za to poslodavac zna i da se tome protivi ili ne protivi, bez obzira tko ga je o tome obavijestio. Zabrana za­počinje zasnivanjem radnog odnosa i traje sve dok radni odnos ne prestane bez obzira na način prestanka i bez obzira na trajanje radnog odnosa. Ako radnik prekrši zakonsku zab­ranu natjecanja poslodavac mo­že izabrati samo jednu od ovih mogućnosti: zahtijevati nak­nadu pretrpljene štete od radnika; ili tražiti da se sklopljeni posao smatra skloplje­nim za njegov račun; ili tražiti da mu radnik preda zaradu iz takvog posla, odnosno da mu prenese potraživanje zarade iz toga posla.

Ugovorena zabrana utak­mi­­ce (natjecanja) mora biti po­sebno ugovorena u pisa­nom ob­liku. Cilj je da se pos­lodavac zaštiti od radnika koji svojim znanjem, vještinama i kontaktima dok je radnik sa poslodavcem bio u radnom odnosu, ošteti poslodavca, ali isto tako i da se radnik ne šikanira i ma­terijalno osigura dok mu ugo­vorena zabrana natjecanja s pos­lodavcem tra­je.