Zaposleni ili samozaposleni posvojitelj ostvaruje pravo na posvojiteljski dopust u trajanju od šest mjeseci za dijete do 18. godina

           
Zakon o izmjenama i dopuni Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama („N.N“ 59/17) od 1. srpnja 2017. godine propisao je pravo na posebne naknade korisnicima potpora utvrđenih tim Zakonom, radi podizanja i njege posvojenog djeteta zaposlenim i samozaposlenim posvojiteljima koji imaju utvrđeni status u obveznom zdravstvenom osiguranju. Ovim Zakonom povećani su iznosi novčanih potpora za ovu kategoriju korisnika.

          Korisnici novčanih potpora su: majka i otac djeteta, skrbnik, udomitelj ili druga fizička osoba kojoj je maloljetno dijete odlukom nadležnog tijela povjereno na čuvanje i odgoj. Pored njih tu su i posvojitelji djeteta, a prava koriste sukladno svom radnopravnom statusu, pa po tom osnovu ima priznat status osiguranika iz obveznoga zdravstvenog i mirovinskog osiguranja. Zakon propisuje tko se smatra osiguranikom iz obveznoga zdravstvenog osiguranja u Republici Hrvatskoj.

          Samozaposleni korisnik prava iz Zakona je osoba koja na temelju samozapošljavanja ima priznat status iz obveznoga zdravstvenog osiguranja (i mirovinskog osiguranja) što obuhvaća obrtnike i s obrtom izjednačene djelatnosti; osobe koje samostalno u obliku slobodnog zanimanja obavljaju profesionalnu djelatnost; poljoprivrednici (jedino zanimanje) u Hrvatskoj i službenici vjerskih zajednica.

          Posvojitelji mogu biti i bračni drugovi koji nisu roditelji djeteta, a imaju jednaka prava i naknade ako se tako dogovore pa i pravo na posvojiteljski dopust, a nakon što ovaj iskoristi zaposleni ili samozaposleni posvojitelj ima pravo i na roditeljski dopust.

          Zaposleni ili samozaposleni posvojitelj ostvaruje pravo na posvojiteljski dopust u trajanju od šest mjeseci za dijete do 18. godina. Posvojiteljski dopust će se produžiti za 60 dana za slučaj posvojenja blizanaca, istodobnog posvojenja dvoje ili više djece, djeteta koje posvojenjem postaje treće ili svako sljedeće dijete u obitelji, odnosno dijete s teškoćama u razvoju.

          Naknadu isplaćuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), a prema osnovici koju čini plaća koja je osiguraniku isplaćena u posljednjih šest mjeseci. Najniža propisana osnovica za obračun i plaćanja doprinosa za obvezna osiguranja u 2017. godini iznosila je 2.940,82 kune. Tako približno određuje se i osnovica za samostalna zanimanja, obrtnike i poljoprivrednike. Te osobe imaju pravo na staž osiguranja za to vrijeme dopusta.

          Najniži iznos naknade plaće je 70% proračunske osnovice od 2.328,20 kuna. Po iskorištenju posvojiteljskog dopusta zaposleni ili samozaposleni posvojitelj ima pravo za posvojenika do njegove 8. godine života, na roditeljski dopust. Trajanje toga dopusta propisuje zakon u trajanju do 30 mjeseci (900 dana).

          Visina novčane naknade za navedene posvojitelje ne može biti veća od 3.991,20 kuna. Pored navedenih prava posvojitelj ima pravo i na rad s polovicom punog radnog vremena.

          Korisnik podnosi zahtjev za navedena prava HZZO i to mjesno nadležna služba (ured) po Zakonu o općem upravnom postupku s pravom na žalbu i tužbu u upravnom sporu. Svaka promjena u korištenju prava zahtjeva od korisnika da to najavi 30 dana prije.