Izuzetno je važno zaštititi građane ali je jednako bitno zaštititi i policijske službenike u obavljanju službe

           Određeni broj građana ali i drugih subjekata zlorabi prava na  predstavke i pritužbe pa šalje i uvredljive i neutemeljene pritužbe protiv policijskih službenika koji, prvenstveno štite javni red i mir, slobode i prava ljudi i pravni poredak. Kazneni i prekršajnim propisima određene su kazne za one koji podnose uvredljive i neutemeljene pritužbe i zloupotrebljavaju institut pritužbe. Propisane kazne imaju za cilj da zaštite čast i ugled policijskih službenika te da se tako osigura uredno i učinkovito obavljanje njihove službe.

          To ima uporišta u Ustavu Republike hrvatske „N.N“ 85/10 i u Zakonu o policiji „N.N“ 34/11 do 121/16.

          Izuzetno je važno zaštititi građane ali je jednako bitno zaštititi i policijske službenike u obavljanju službe. Dok se ne utvrdi utemeljenost pritužbe ne može se donijeti odluka o pritužbi. U jednom članku dr. sc. Dranče Juras, glavni policijski savjetnik navodi da je od 2012. do 2015. zaprimljeno 7619 pritužbi protiv policijskih službenika, od čega je 280 bila utemeljena, a 484 djelomično utemeljena.

          „Pritužbeni“ postupak je propisan i služben je. U prvom stupnju odlučuje rukovoditelj ustrojbene jedinice u kojoj policijski službenik radi. U drugom stupnju odlučuje služba za unutarnju kontrolu, a u trećem odlučuje Povjerenstvo za rad po pritužbama. U navedenom periodu pokrenuto je 167 disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika, a podneseno je i osam kaznenih prijava, te 7 optužnih prijedloga zbog počinjenih prekršaja.

         Zbog lažnog prijavljivanja podnesene su četiri (4) kaznene prijave protiv podnositelja pritužbi. U koliko podnositelj pritužbe vrijeđa ili omalovažava policijskog službenika, policija po službenoj dužnosti pokreće prekršajni postupak. U praksi je čest slučaj da se policijski službenik „prikazuje“ kao nasilnik, provokator, lažov i slično.

           U kaznenom zakonu propisano je lažno prijavljivanje kaznenog djela, koje se kao kazneno djelo goni po službenoj dužnosti

. Tim djelom vrši se napad na čast i ugled policijskog službenika, na njihova prava i slobode, čime ga pogađa u privatnom i društvenom miru. Time dovode u pitanje i njihovu profesionalnost. Na taj način policijski službenici izlažu se nepotrebnim provjerama i traumama.

          Važno je da se protupravna ponašanja svakoga pa i policijskog službenika utvrdi i kazni, ali je važno da se pojedincima da na znanje da njihove prijave i pritužbe moraju biti istinite ali ne smiju biti uvredljive. Pojedincu se može činiti da je postupanje policijskog službenika takvo da nema opravdanja, ali treba u konkretnom slučaju imati u vidu sve objektivne i subjektivne činjenice i voditi računa o poznavanju propisa, a to je teško.

          Treba znati je li nešto „namjerno“ ili kako narod kaže „zlonamjerno“ iznošenje pogrdnih i lažnih činjenica i onda biti svjestan da se zbog toga odgovara.