9 zabluda o paušalistima


Od početka su ove godine novi propisi o paušalnom oporezivanju su značajno pojednostavili poslovanje mnogima koji svoje poduzetništvo mogu obavljati kroz ovu formu.

Ipak, kao i prije tih propisa, zabluda među neinformiranima nikada nije bilo više. Danas o onima koje najčešće čujem prilikom konzultacija s budućim poduzetnicima, ali i onima koji već posluju.

Zabluda br. 1: Moguće je otvoriti paušalni obrt.
Ne, nije moguće otvoriti paušalni obrt!
Moguće je otvoriti obrt u nadležnom uredu za gospodarstvo, pa u roku od 8 dana u nadležnoj ispostavi porezne uprave zatražiti paušalno oporezivanje. U prvoj instituciji nije moguće rješavati pitanje oporezivanja, a porezni referent nije ovlašten primati vas u sustav paušalnog oporezivanja propustite li to u roku zatražiti. Propustite li drugu radnju, morat ćete voditi poslovne knjige obrta radi utvrđivanja dohotka i plaćanja poreza. U takvom će oporezivanju vaša računica biti sasvim drugačija i u proračun ćete poslati više novca.

Zabluda br. 2: jednostavni d.o.o. može plaćati porez paušalno.
Ne, svako poduzeće mora utvrditi rezultat poslovanja - dobitak - kroz svoje poslovne knjige i plaćati porez na nastali dobitak.

Zabluda br 3: paušalno oporezovani plaća samo porez, a ne i doprinose.
Ne, ovo nije točno. Činjenica je da je obrtnik, te nositelj domaće radinosti ili dopunskog zanimanja koji je paušalno oporezovan, osim poreza dužan plaćati i doprinose. Iznos ovisi o tome je li on istovremeno i negdje zaposlen: ako nije zaposlen plaća doprinose mjesečno, prema rješenju koje dobije. Ako je zaposlen, plaća godišnji iznos doprinosa po isteku godine. Iznosi su ovdje navedeni u ranijim tekstovima početkom godine, a mijenjaju se svake godine jer ovise o propisanoj osnovici.

Zabluda br 4: umirovljenik može otvoriti tzv.paušalni obrt i zadržati mirovinu.
Ne! Može registrirati samo dopunsku djelatnost ili domaću radinost, ako želi zadržati svoju punu starosnu mirovinu.

Zabluda br 5: ugostitelji i trgovci ne mogu biti paušalno oporezovani.
Ne, ovo je jedna od promjena koje su nastupile ove godine, pa sada i oni mogu biti paušalno oporezovani.

Zabluda br. 6: paušalist ne može poslovati s inozemstvom.
Ne, jer je i tako oporezovanom dopušteno slobodno pojavljivanje na tržištu, pa tako i stranom. Međutim, odlazi li fizički raditi u drugu državu mora poštovati propise o izaslanim radnicima te domicilne propise svake države. Nabavlja li ili stječe inozemne usluge, treba proučiti svoje obaveze u vezi izvještavanja o PDVu, te o plaćanju istoga, o čemu je ovdje ranije pisano.

Zabluda br.7: paušalno oporezovani ne mora ni misliti na PDV, jer nije u sustavu tog poreza.
Ne, jer dužan ga je platiti za sve usluge koje prima iz inozemstva. Dodatno, stječe li ili isporučuje usluge europskim poduzetnicima, dužan je prije poslovanja zatražiti PDV identifikacijski broj i ući u VIES bazu.

Zabluda br 8: samostalne stručne djelatnosti mogu biti paušalno oporezovane.
Ne, ovaj oblik poslovanja, koji je za mnoge obvezan prema propisima njihove struke, ne može biti paušalno oporezivan, već je obavezno vođenje poslovnih knjiga i utvrđivanje dohotka.

Zabluda br. 9: limit za paušalno oporezivanje je ove godine 300.000 kn.
Ne, limit je u ovoj 2017-toj godini 230.000 kn. Kada primici prijeđu taj iznos, obrtnik je dužan od toga dana voditi poslovne knjige. Ovo je specifičnost tekuće godine, jer ako obrtnik ostvari primitke manje od 300.000 kn, do 15. siječnja 2018-te će moći ponovo zatražiti paušalno oporezivanje.
Ako, pak prijeđe 300 tisuća kuna primitaka, morat će i naredne godine voditi knjige, jer će od 1.1.2018. biti i u sustavu PDV-a po sili zakona.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na  Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge