16.05.2019.

Ako pokrenem razvod braka, može li suprug zatražiti da iselim iz njegovog stana?

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

 

U braku sam koji ne funkcionira već duže vrijeme. Živimo u stanu koji je u vlasništvu supruga, imamo dvoje maloljetne djece. Ja želim razvod braka, suprug ne. Ukoliko se svejedno odlučim razvesti, suprug će tražiti da djeca nastave živjeti s njim, s čime se ja ne slažem te bi se po tom pitanju morao voditi sudski postupak. Imam mogućnosti i želju odseliti se, no ne želim napustiti stan bez djece. S obzirom je suprug rekao da će, ukoliko ja pokrenem postupak razvoda braka, zatražiti da ja odmah iselim, dakle, i prije nego sud donese odluku o tome s kime će djeca živjeti, zanima me ima li na to pravo? Imam li ja pravo ostati u njegovu stanu do trenutka donošenja sudske odluke o razvodu braka, odnosno o tome s kime će djeca živjeti? 

 

Obiteljski zakon kroz članke 32. i 46. regulira pitanje obiteljskog doma i prava na stanovanje te posebne odredbe o zaštiti dobrobiti djece i obiteljskog doma. Odredba članka 32. ObZ-a fokusirana je na pitanja stanovanja bračnih drugova, a odredba članka 46. na prava djece u vezi obiteljskog doma i stanovanja u istome. Ipak, nužno je naglasiti kako se radi o situacijama kada obiteljski dom predstavlja bračnu stečevinu.

Naime, kada obiteljski dom predstavlja bračnu stečevinu, tada sud na zahtjev bračnog druga može odrediti da pravo stanovanja u istome ostvaruje samo jedan roditelj sa zajedničkom maloljetnom djecom nad kojom roditelji ostvaruju roditeljsku skrb. Takvo pravo stanovanja traje do razvrgnuća suvlasničke zajednice na obiteljskom domu koji je bračna stečevina, a sud može odrediti i da bračni drug koji s djecom koristi obiteljski dom koji je bračna stečevina plaća kompletne režije doma i paušalnu najamninu onom bračnom drugu koji ne koristi obiteljski dom odnosno ne stanuje u istome. Sud može, s obzirom na okolnosti slučaja, i odbiti zahtjev za stanovanje roditelja koji ostvaruje roditeljsku skrb s djecom u obiteljskom domu ako ukupni prihodi bračnih drugova ne bi mogli osigurati troškove odvojenoga stanovanja i života bračnih drugova i djece.

 

U vašem slučaju stan je posebna imovina supruga i u tom slučaju se propisana zaštita iz ObZ-a na njega ne primijenjuje pa u konačnici vaš suprug, ako bi se vi tome protivili, može kroz sudske postupke osigurati da predmetna nekretnina bude predana samo njemu u isključivi posjed.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .