Prije nekoliko dana umrla mi je majka. Iza sebe nije ostavila nikakvu oporuku. Tata je još uvijek živ. Imam i brata koji je dužan na sve strane i stalno mu dolaze u pljenidbu imovine koja se vodi na tatino i mamino ime. Ako se brat odrekne nasljedstva koje mu pripada nakon smrti majke u korist svoje djece (ima dvoje punoljetne djece), jesu li djeca dužna plaćati njegove dugove i postoji li mogućnost da se odmah čim javni bilježnik donese odluku o dijelu nasljedstva upiše na to nasljedstvo osoba kojoj je on dužan veću količinu novaca?

 

Vaš brat može se odreći nasljedstva koje mu po zakonu pripada u ostavinskom postupku iza pokojne majke. Ukoliko bi se on odrekao nasljedstva na način da izjavu o odricanju daje samo u svoje ime, a ne i u ime svojih nasljednika, tada se dio ostavine koji mu je imao pripasti nasljeđuje kao da je on, kao odricatelj, preminuo prije ostavitelja. Na nasljedstvo bi bili pozvani njegovi zakonski nasljednici. Izjava o odricanju je neopoziva i ona se ne može dati djelomično niti pod uvjetom. U vezi odgovornosti za dugove, obveze vašeg brata njegova su obveza i samom činjenicom da bi se on odrekao nasljedstva koje bi umjesto njemu pripalo njegovim zakonskim nasljednicima ne prelazi na njih i odgovornost za njegove dugove. Međutim, potrebno je naglasiti da bi takvom svojom radnjom vaš brat oštetio svoje vjerovnike pa bi oni imali mogućnost koju predviđa Zakon o obveznim odnosima da pobijaju njegovu pravnu radnju, odricanje, kroz sudski postupak jer je isto poduzeo na njihovu štetu.

Ukoliko bi se vaš brat prihvatio nasljedstva, tada bi po provođenju Rješenja o nasljeđivanju u zemljišnim knjigama, odnosno njegovim upisom kao vlasnika pokretnine veće vrijednosti poput automobila ili prijenosom novčanih sredstava iza ostavitelja na njegov račun isti mogli biti predmet ovrhe njegovih vjerovnika.