U procesu sam razvoda braka, živjeli smo u stanu koji je u vlasništvu moje bake. Supruga je ostala u stanu s dvoje djece i ne želi otići bez isplate njenog dijela. Stan je imao samo vanjske zidove i prozore, a unutrašnjost smo uredili za vrijeme braka. Pozvali smo vještaka koji je procijenio da njezin dio iznosi 130.000 kuna. Baka će pokrenuti proces da se ona iseli. Kakav je daljni postupak ako supruga ne prihvati ponuđeni iznos?


Ovdje je potrebno napraviti jasnu razliku između postupka razvoda braka, postupka razrješenja imovinsko-pravnih odnosa bračnih drugova koji proistječu iz bračne stečevine te postupka radi zaštite vlasničkih prava koje Vaša baka ima kao vlasnica stana.

Postupak razvoda braka neovisan je od drugih postupaka i u njemu će sud donijeti potrebne odluke o tome s kojim će roditeljem djeca živjeti, o susretima i druženjima s drugim roditeljem te o obvezama uzdržavanja.

U vezi postupka iseljenja koji planira pokrenuti vaša baka, ukoliko se s Vašom suprugom ne postigne sporazumno rješenje situacije na način da ona prepusti posjed nekretnine te joj budu isplaćena njezina ulaganja u istu, Vaša baka svakako kao vlasnica nekretnine ima pravo postaviti zahtjev prema osobama koje se u istoj nalaze bez njezine suglasnosti i bez valjanog pravnog osnova da joj nekretninu predaju u posjed slobodnu od stvari i osoba. U tom slučaju za pretpostaviti je da će Vaša supruga istaknuti protutužbeni ili poseban tužbeni zahtjev za isplatu vrijednosti učinjenih ulaganja u predmetnu nekretninu. Kako su ulaganja učinjena tijekom Vaše bračne zajednice te predstavljaju Vašu bračnu stečevinu, ona bi imala pravo na naknadu istih u visini od 1/2 ukupno učinjenih ulaganja.

U postupku radi predaje u posjed (iseljenja) na Vašoj baki je teret dokaza da je ista vlasnica nekretnine čiju predaju traži, da se nekretnina nalazi u posjedu osoba od kojih traži da joj je predaju te da isti posjed nema neki valjani pravni osnov.

S druge strane, postupak utvrđenja visine naknade na koju bi Vaša supruga imala pravo svakako će uključivati dokazivanje da su predmetna ulaganja učinjena, kada su učinjena i po kome, na koji dio istih Vaša supruga ima pravo te u konačnici i vještačenja kojima će se utvrđivati vrijednost učinjenih radova. Radi se o postupku za kojeg je za pretpostaviti da bi potrajao dulje od onog radi predaje u posjed.

S obzirom na navedeno, dinamika postupka najprije ovisi o postupanju Vaše supruge, hoće li istaknuti poseban tužbeni zahtjev na isplatu ulaganja ili protutužbeni zahtjev nakon tužbe Vaše bake. Ukoliko podnese poseban tužbeni zahtjev, radi se o dva odvojena postupka duljina trajanja kojih ne ovisi o drugome, a ukoliko podnese protutužbeni zahtjev, nadležni sud donijet će odluku hoće li o istima raspravljati u jednom ili odvojenim postupcima. Za Vašu baku bi svakako bilo povoljnije da se radi o odvojenim postupcima.

Za napomenuti je i da od onog trenutka kada je zatražila od Vaše supruge da joj nekretninu preda u posjed, Vaša baka može prema istoj istaknuti i zahtjev za isplatu naknade radi korištenja nekretnine, jer je od tada koristi bez njezine suglasnosti i valjanog pravnog osnova.

U svakom slučaju, najuputnije bi bilo problem riješiti mimo suda, jer će sudsko rješenje svakako izazvati troškove objema stranama te u konačnici i protek vremena do određenog rješenja.