Kod migrene uglavnom boli pola glave. Osobi smetaju svjetlo, buka i svi vanjski intezivni podražaji. Bolesnici se zatvaraju u mračne, tihe prostorije i izolacija im najbolje odgovara

 

U prošlom tekstu govorili smo o osnovnim vrstama glavobolja i načinu nastanka istih. U mnogim situacijama postoje kombinacije više osnovnih vrsta glavobolja prema načinu nastanka. Želio bih, barem stariju populaciju čitatelja, podsjetiti kako su naši stari liječili glavobolj.

Sjetite se da su, i to poglavito žene, nekad ljudi stezali marame oko glave, stavljali narezan krumpir, luk i slične “terapijske metode“.

Danas se najčešće poseže za analgeticima (lijekovima koji ublažavaju bol). To svakako treba uraditi, ali pored toga trebalo bi učiniti nešto i na promjeni načina života, a usput ispitati i druge  sustave u organizmu, prvenstveno kardiovaskularni sustav (povišen krvni tlak), hormonalni sustav i ostalo.

Ovdje ćemo nešto više reći o samim migrenama. Prema nekim autorima, 25% pučanstva u svijetu boluje od migrena. Karakteristike migrene nekad mogu biti slične i ostalim glavoboljama, ali ona spada u kronične glavobolje koje mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana u intervalima koji traju godinama. Samoj migreni predhodi “aura“, stanje koje najavljuje da će doći do nastanka migrene. Aura se sastoji u oslabljenim mišićima, umoru, svjetlucanju u očima, nervozi. Nakon određenog vremena nastaju migrenski bolovi. Karakteristika migrene je da  uglavnom boli pola glave (može i cijela). Osobi smetaju svjetlo, buka i svi vanjski intezivni podražaji. Bolesnici se zatvaraju u mračne, tihe prostorije i izolacija im najbolje odgovara.

Danas, kada želimo govoriti o uzrocima migrena, još uvijek nismo sigurni u točne uzroke. Čak i neka stara stajališta da migrene više pogađaju intelektualce i senzibilne ljude nisu se mogla znanstveno dokazati.

I ovom problemu se sve više pristupa multidisciplinarno. Naime, uzroci se traže u načinu prehrane, hormonalnom stanju, umjerenim tjelesnim aktivnostima, riješavanju gastrointestinalnih problema, trenira se lakše podnošenje stresa.

Poruka bi glasila - ako netko ima migrenu, nije dovoljno samo uzimati sve jače i jače analgetike, jer i oni imaju sekundarne posljedice, već treba poraditi na promjenama stila života. Tu, kao I kod većine drugih problema treba promijeniti prehranu, pojačati kretanje, uzimanti dovoljno tekućine (vode), raditi vježbe disanja, a nakon toga uzeti i terapiju lijekovima u slučaju da se preventivnim metodama nisu postigli zadovoljavajući rezultati.


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na: [email protected]