Kombinacija znanja iz anatomije i fiziologije, te tehnike masaže, uz osjećaj u prstima, koncentraciju i vještinu samog terapeuta može učinit mala čuda.


Kada se god izvrši pritisak na jedan dio tijela, bila to s­asvim mala točka ili veliki segment, to u osnovi predstavlja neki vid terapije ili liječenja. Često i sami osjetimo potrebu da nas netko “stisne”, bilo na bolnom mjestu, bilo u njegovoj blizini, a kada se to dogodi, obično slijedi olakšanje. 

Sam mehanizam kojim pritisak djeluje na smanjenje bolova i stišavanje upalnih procesa nije do kraja jasan. Znamo da se na mjestu pritiska pojačava cirkulacija, podiže tjelesna tem­peratura, događa se cijeli niz bio­kemijskih procesa, ali slika niti sa svim tim nije posve ci­jela. No, kao i kod nekih drugih terapijskih metoda, najvažnije je da ona djeluje, te s druge stra­ne da su neugodne nuspojave kod njene primjene ili vrlo bla­ge ili ih uopće nema. 

Akupresura kao jedan od vidova primjene pritiska na tijelo u svrhu liječenja neopravdano je u sjeni svoje velike sestre akupunkture, jer pravi znalac može sa ovom tehni­kom u hipu smanjiti ili ukloniti zakočenje i bol u vratnoj kra­lježnici, glavobolju, grčeve mi­šića, išijas, lumbago, utjecati na snižavanje krvnog tlaka i koješta drugo. Relativno jednostav­na za primjenu, a svakako jeftina, ova metoda može i treba u mnogim slučajevima biti iz­bo­rom u liječenju svih navedenih bolnih stanja, te nekih drugih, a kao zamjena ili ba­rem nado­puna liječenju koje se prečesto svodi isključivo na analgetike i antireumatike.

Masaža jest umjetnost pri­m­­jene pritiska, ali u ovom slu­čaju na veći segment, no što to čini akupresura. Kombinacija znanja iz anatomije i fiziologije, te tehnike masaže, uz osjećaj u pr­stima, koncentraciju i vješ­tinu samog terapeuta može uči­nit mala čuda, u što će vas uvjeriti svi oni koji su na tak­vim tretmanima bili. Često sam puta u prilici vidjeti kako bolovi, zako­čenja i nelagode naprosto nestaju nakon samo nekoliko minuta masiranja, pa čak i onda kada su mnoge dru­ge terapijske me­tode ili sofisticirani lijekovi ostali potpuno nedjelotvorni.
 
Lijep su primjer za njenu dje­lotvornost glavobolje uzro­kova­ne pritiskom na vratne kr­vne žile uslijed degenerativnih pro­ce­sa na kralježnici. Statis­tički go­voreći u tim su slu­ča­jevima, ma­nualne metode lije­čenja, prije svega masaža i aku­presura dva do tri puta dje­lo­tvornije od li­je­kova koji potiču cirkulaciju. S dru­ge stra­ne, dva do tri puta češ­će isti se problem liječi lije­ko­vi­ma no ma­sažom. Paradok­salno zar ne? 

Tendencija u pružanju medicinskih usluga u svijetu ide u pravcu smanjenja broja i ko­ličine kemijskih pripravaka u liječenju bolesti i bolnih stanja i njihovu zamjenu sa ostalim te­rapijskim metodama koje nam stoje na raspolaganju. U kon­kret­nom slučaju to znači da se gura masaža, akupresura, pa ako hoćete i kiropraktika, za­jedno sa fizikalnom terapijom i kineziterapijom u prvi plan, a tek ako one ne daju že­ljeni re­zultat, posteže se za me­di­ka­mentima u raznim oblicima.

Kod nas je stanje obrnuto, prvo idu lijekovi, a tek ako oni nisu djelotvorni, zove se u po­moć fizijatar i fizioterapeut. Ka­ko je teško, a boga mi i dugotrajno mijenjati postojeće usta­ljene protokole i navike u medicins­koj praksi, ova je informacija na­mijenjena prije svega onima koji pate od bolesti i bolnih stanja u čijem je lije­čenju poželjna ili ne­ophodna manualna terapija.