Od postanka ljudskog roda ideja o vječnoj mladosti je stalno prisutna. Sjećate se iz povijesti eliksira mladosti koji je uvijek imao svoje kupce i koji se nudio na sajmovima.

Oni bogatiji su imali svoje liječnike, alkemičare i ostala tadašnje naučnike koji su u svojim laboratorijima stalno tražili lijek koji će omogućiti vječnu mladost.

Danas, kada je cilj biti stalno mlad i lijep, jer to je način koji se promovira kako uspjeti u životu, imamo sve više istraživanja koja traže odgovore na ovo pitanje.

Na početku treba reći da je starenje prirodan fiziološki proces i da proces starenja počinje nastankom života. Krenimo od premise da je čovjek fenotip, rezultat genetske kombinacije žene i muškarca - genotipa i utjecaja vanjske okolice. Prema nekim saznanjima, po genetskoj strukturi život čovjeka bi trebao trajati oko 120 godina. No, različiti čimbenici vanjskog utjecaja - ishrana, stres, zagađenje okoliša, način života i drugi ne dozvoljavaju ostvarenje genetskog potencijala. Zahvaljujući razvoju medicine i uvjetima života, ljudski vijek se znatno produžio.

Današnje statistike govore da je prosječni životni vijek u Hrvatskoj za žene 79,6 godina, a za muškarce 72,4 godine. U europskim uvjetima mi se nalazimo u donjem dijelu tablice.

Nedavno su objavljeni znanstveni članci da su pronađene supstance koje popravljaju funkciju DNA. Naime, DNA je tvar koja je odgovorna za rad svih stanica organizma. Ona upravlja svim biokemijskim i biofizikalnim procesima u stanici. Ako, zbog niza čimbenika, dođe do poremećaja u DNK, onda dolazi, između ostalog, i do starenja stanica i do stanja stanica koje se mogu pretvoriti u karcinom.

Sada je pronađena supstanca koja može “popraviti” rad DNK, a samim time se usporava starenje stanice i cijelog organizma. Radni naziv te supstance je NAD+.

Ispitivanja su sada u eksperimentalnoj fazi. Na eksperimentu kod miševa je utvrđeno da nakon aplikacije NAD+ starijim miševima dolazi do popravka stanica koje se ne razlikuje po funkciji kod mlađih miševa. Navodno ove godine počinju pokusi i ispitivanje djelovanja NAD+ supstance kod ljudi. Vrlo optimistične studije predviđaju da će se lijek koji pomlađuje pustiti u promet za 3 do 5 godina.

Do tada, mi predlažemo da se više krećemo, da pripazimo što jedemo (smanjimo unos kalorija), da pijemo dostatne količine vode, da naučimo disati, da se odmaramo i da tijekom dana pronađemo malo vremena i za sebe.


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]