Isplata honorara, tj. drugog dohotka moguća je samo kada ste s osobom dogovorili da za vas obavi neko djelo, konačni uradak, sa svojim sredstvima i u pravilu u svojem prostoru

Stiglo mi je pitanje: kako mogu isplatiti naknade osobi koja za moje poduzeće ili obrt obavi neki povremeni posao? Mogu li angažirati strance?

Na početku odgovora moram skrenuti pažnju da se ne mogu svi povremeni poslovi isplaćivati kao honorari. Naime, postoji razlika između rada i djela, pa je tako primjerice za nekoliko dana rada u trgovini, ugostiteljskom objektu ili čak i uredu - potrebno s osobama sklopiti ugovor o radu, a ne o djelu. Nastavno na prirodu posla i vrstu ugovora ide i način isplate.

Isplata honorara, tj. drugog dohotka moguća je, dakle, samo kada ste s osobom dogovorili da za vas obavi neko djelo, konačni uradak, sa svojim sredstvima i u pravilu u svojem prostoru.

Ako ste to nedvojbeno ugovorili, kada vam osoba isporuči obavljeno djelo, trebate joj isplatiti ugovorenu svotu honorara (drugog dohotka). Isplata uvijek mora biti na žiro račun te osobe i ne smije biti na tekući račun niti u gotovini.

Važno je da prije isplate budete u dosluhu sa svojim knjigovođom, jer je obračun potrebno napraviti na način sličan obračunu plaće, te je potrebno utvrditi točan iznos doprinosa i poreza koji se na isti dan moraju uplatiti u državni proračun, jednako kao što se istog dana predaje i JOPPD obrazac na kojemu je pomoću šifri prijavljen cijeli obračun.

Paušalno oporezovani znaju često pitati odnosi li se to i na njih. Da, odnosi se na sve, pa tako i na njih. JOPPD obrazac se u pravilu ponosi elektronski, putem sustava E-porezna.

Koliko to sve košta?

Ovisno o vrsti djela koje se isporučuje, imamo tri mogućnosti:

obično djelo, koje nije autorsko, koštat će vas dodatnih 57 lipa na svaku kunu koju isplaćujete honorarcu;

Autorsko djelo, definirano i usklađeno s odredbama Zakona o autorskom djelu, jeftinije je jer je 30% bruto primitka izuzeto od obračunavanja doprinosa i poreza. Ono košta dodatnih 35 lipa na svaku kunu neto isplate;

Pri ovim izračunima pretpostavka je da je primatelj iz grada bez prireza.Autorsko umjetničko djelo, za što je autoru nužna potvrda odgovarajuće strukovne udruge sa javnom ovlašću, najmanje je opterećeno: na svaku kunu umjetniku, plaća se još 23 lipe doprinosa i poreza.Od početka 2017-te ukinuta je mogućnost povoljne isplate umirovljenicima, pa se i njima obračunava kao što je gore navedeno.

Što se tiče stranaca, s njima je moguće potpisivati ugovore i isplaćivati im uz uvjet da su pribavili hrvatski OIB. Ostali je dio potpuno jednak, osim što se ne obračunava prirez porezu, jer nemaju prebivalište u Hrvatskoj. Šifriranje u JOPPD je drugačije.

Dodatno, na bruto iznos honorara potrebno je obračunati PDV. Onima koji su u sustavu PDV-a to će biti i pretporez, dok će ostalima to biti trošak poslovanja.

Prema tome, kada poduzetnici vični internetskom poslovanju putem nekog od poznatih svjetskih servisa za povezivanje naručitelja i izvršitelja raznih djela koja se isporučuju internetom (upravljanje promidžbenim kampanjama, dizajn, programiranje i td.) naruče izvršenje djela od nekog stranca, trebali bi postupiti na način gore opisan, jer se većina tih servisa u svojim uvjetima poslovanja ograđuje i tvrdi da nisu oni ti koji djelo kupuju pa prodaju, već da samo posreduju. Dobro proučite te uvjete, jer su im se i poreznici počeli baviti.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na  Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge