Živjela sam u izvanbračnoj zajednici od 1982. do 2002. godine. Bivši nevjenčani suprug je umro u ožujku 2014. godine. Zajedno smo gradili kuću i ulagali u nju. Budući da nismo imali djece i nismo bili u braku imam li ja kakvo pravo kod imovinske podjele? On ima majku i dvije sestre te jednog nećaka. Kakav dokaz mi treba da sam i ja ulagala u kuću i kako mogu ostvariti nasljedstvo? Mogu li svoj dio odmah dati svojoj nećakinji?


Kako sami navodite da je izvanbračna zajednica okončana dvanaest godine prije smrti ostavitelja, Vi nemate prava kao stranka u ostavinskom postupku, jer sukladno odredbi članka 179. Zakona o nasljeđivanju niste stranka toga postupka (nasljednik ili zapisovnik). Sukladno tome, ne možete svoja prava na dijelu ostavine za koji držite da predstavlja imovinu koju ste zajednički stekli s ostaviteljem za vrijeme izvanbračne zajednice ostvarivati u ostavinskom postupku.

Međutim, postoje drugi načini na koje možete ostvariti svoja prava, primjerice, sporazumom sa zakonskim nasljednicima, ukoliko oni ne spore Vaš suvlasnički udio u kući koja je zajednički građena. Ukoliko bi ovo pitanje po Vama bilo sporno, tada ćete svoje pravo morati dokazivati u parničnom postupku koji ćete voditi protiv zakonskih nasljednika iza Vašega bivšeg izvanbračnoga supruga. Ovaj postupak vodi se prema odredbama Zakona o braku i porodičnim odnosima ili prema odredbama Obiteljskoga zakona (na snazi od 01. srpnja 1999. g.) ovisno o tome za vrijeme važenja kojega zakona je stečena imovina. Kako se kod Vas radi o gradnji kuće, moralo bi se utvrditi u koje je vrijeme izvršen pretežiti dio radova na izgradnji kuće, a prema navodima iz Vašega odgovora pretpostavljam kako bi to bilo u vrijeme važenja Zakona o braku i porodičnim odnosima. U tom slučaju, u parničnom postupku bi se utvrđivalo koliko je koji od bračnih/izvanbračnih drugova svojim radom pridonio stjecanju zajedničke imovine, a gdje se u obzir uzimaju ostvareni prihodi, obavljanje poljodjeljskih ili sl. poslova, rad u kućanstvu, odnosno svaki oblik rada i suradnja u upravljanju, održavanju i povećanju zajedničke imovine. Po okončanju ovog parničnoga postupka, ovisno u uspjehu u istome, mogli biste slobodno raspolagati svojim udjelom vlasništva u nekretnini koja je predmet Vašeg interesa.

Napominjem da bi u svakom slučaju bilo najbolje da se s kompletnom dokumentacijom i svim činjenicama obratite odvjetniku po Vašem izboru, jer postupci utvrđenja bračne stečevine i udjela bračnih/izvanbračnih drugova u istima nisu jednostavni, osobito u situaciji poput Vaše kada je imovina stjecana i zajednica trajala u vrijeme važenja više zakona. Stoga ćete posve konkretan odgovor moći dobiti tek kada svu dokumentaciju i sve činjenice predočite stručnoj osobi na uvid.