Doživjela sam srčani udar i uskoro bih se trebala vratiti na posao. U tvrtki su mi rekli da je Vlada donijela odluku prema kojoj nema više osiguravanja lakšeg radnog mjesta nakon bolesti. Kardiolog je napisao da mi se radno mjesto treba prilagoditi mojim mogućnostima. Radim kao spremačica. Jesu li mi dužni osigurati manji odjel za održavanje?


Područje koje Vas zanima uređuju Zakon o radu te Zakon o mirovinskom osiguranju.

Zakon o radu kroz članak 40. utvrđuje da radnik koji je privremeno bio nesposoban za rad zbog ozljede ili ozljede na radu, bolesti ili profesionalne bolesti, a za kojega nakon liječenja, odnosno oporavka, ovlašteni liječnik, odnosno ovlašteno tijelo u skladu s posebnim propisom utvrdi da je sposoban za rad, ima pravo vratiti se na poslove na kojima je prethodno radio. Dalje, članak 41. u stavku 1. i 2. propisuje da, ako kod radnika postoji smanjenje radne sposobnosti uz preostalu radnu sposobnost, smanjenje radne sposobnosti uz djelomični gubitak radne sposobnosti ili neposredna opasnost od nastanka smanjenja radne sposobnosti koju je utvrdilo ovlašteno tijelo u skladu s posebnim propisom, poslodavac je dužan, uzimajući u obzir nalaz i mišljenje toga tijela, ponuditi radniku sklapanje ugovora o radu za obavljanje poslova za koje je radno sposoban, koji moraju, što je više moguće odgovarati poslovima na kojima je radnik prethodno radio. Radi osiguranja takvih poslova poslodavac je dužan prilagoditi poslove sposobnostima radnika, izmijeniti raspored radnog vremena, odnosno poduzeti druge mjere da radniku osigura odgovarajuće poslove.

Slijedom navedenih odredbi jasno je da postoji zakonski okvir unutar kojega je poslodavac obvezan radnika vratiti na iste poslove ako je za njih sposoban, odnosno omogućiti mu rad na drugom radnom mjestu, prilagoditi poslove kako bi nastavio rad ako je došlo do smanjenja radne sposobnosti. Naravno, uz određena ograničenja koja ovise o mogućnostima poslodavca, a koja su propisana već navedenim člancima iz Zakona o radu.

Zakon o mirovinskom osiguranju propisuje postupke u kojima se utvrđuje razina Vaše radne sposobnosti, a za takvo utvrđenje nije dovoljna potvrda karidologa koju u svom pitanju navodite. Sukladno članku 123. Zakona o mirovinskom osiguranju, postupak radi ostvarenja prava pokreće se na zahtjev osiguranika kod nadležne Područne službe odnosno ispostave, a tijekom takvoga postupka moguće je utvrditi smanjenje radne sposobnosti uz preostalu radnu sposobnost ili djelomični ili potpuni gubitak radne sposobnost (članak 39. Zakona o mirovinskom oisguranju). Osim na zahtjev osiguranika, predmetni postupak može pokrenuti i doktor medicine koji je liječio osiguranika ako smatra da je došlo do smanjenja radne sposobnosti i dr. Vještačenje u prvom stupnju u postupku utvrđivanja smanjenja radne sposobnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti i tjelesnog oštećenja osiguranika te potpunog gubitka radne sposobnosti člana obitelji, obavlja na temelju medicinske dokumentacije Zavod za vještačenje, o čemu donosi nalaz i mišljenje. Daljni postupci, kao i kontrolni pregledi propisani su člancima 122. do 132. Zakona o mirovinskom osiguranju.

Ukoliko doktori medicine koji su Vas liječili nisu pokrenuli odgovarajuće postupke, preostaje Vam jedino da to učinite Vi kako bi se utvrdilo kakav je učinak na Vašu radnu sposobnost imao infarkt koji ste pretrpjeli.