Uživamo komad zemlje kod vinograda 50 godina, a nije u našem vlasništvu. Imamo li pravo na taj komad zemlje? Naši stari nekada su se dogovorili da je to naše, ali ne i napismeno.


Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisuje da se dosjelošću stječe vlasništvo stvari kada su ispunjene opće i posebne pretpostavke: 

opće pretpostavke stjecanja vlasništva:

  • sposobna stvar,
  • sposoban stjecatelj,
  • valjani pravni temelj za stjecanje vlasništva


posebne pretpostavke stjecanja vlasništva dosjelošću:

  • stjecatelj ima samostalan posjed te stvari,
  • posjed stvari neprekidno traje zakonom određeno vrijeme,
  • stjecatelj je sposoban steći tu stvar u vlasništvo dosjelošću,
  • ta stvar je sposobna biti predmetom stjecanja u vlasništvo putem dosjelosti.

Dakle, posjednik mora biti osoba sposobna da bude vlasnikom stvari, a posjednik se definira kao osoba koja ima faktičnu vlast glede neke stvari. Samostalni posjednik je onaj koji tu stvar posjeduje kao da je njezin vlasnik tj. na takav način da ne priznaje ničiju višu posrednu vlast na stvari.

Što se tiče kakvoće posjeda, zahtijeva se zakonitost, istinitost i poštenje.

Posjed je zakonit ako posjednik ima pravo na posjed, tj. ako ima valjani pravni temelj toga posjedovanja.

Posjed je istinit ako nije pribavljen silom, potajno, prijevarom ili zlouporabom povjerenja. Posjed je pošten ako posjednik koji ga je stekao nije znao, niti je s obzirom na okolnosti imao dovoljno razloga posumnjati da mu ne pripada pravo na posjed. Poštenje se presumira. 

Razlikujemo redovnu i izvanrednu dosjelost. Redovna dosjelost – samostalni posjednik čiji je posjed pokretne stvari zakonit, istinit i pošten stječe je dosjelošću u vlasništvo protekom 3 godine, a takav posjednik nekretnine protekom 10 godina neprekidnog samostalnog posjedovanja.

Izvanredna dosjelost – samostalni posjednik pokretne stvari kojemu je posjed barem pošten, stječe je dosjelošću u vlasništvo protekom 10 godina, a takav posjednik nekretnine protekom 20 godina neprekidnog samostalnog posjedanja.

U vašem slučaju pitanje formalnog upisa prava vlasništva valjalo bi regulirati tako da se pokrene parnični postupak, tužbom radi utvrđenja prava vlasništva, u kojem bi se postupku kroz očevid na licu mjesta te saslušanje svjedoka koji su upoznati s vašim posjedovanjem i njegovim trajanjem kao i ranijim dogovorom unutar obitelji da nekretnina pripada upravo vama dokazalo kako su ispunjeni svi uvjeti koje zakon predviđa za stjecanje vlasništva na nekretnini dosjelošću.