U slučaju ulaska ortaka u poduzeće, važno je dogovoriti raspored poslovnih udjela, te imati na umu već postojeći udio dosadašnjih članova

 


Ovih dana jedan klijent sa svojim jednostavnim društvom prolazi kroz postupak uvećanja temeljnog kapitala kako bi se registrirao u d.o.o., a ujedno u društvo ulazi i ortak, pa ću s vama podijeliti obilježja tog postupka.

O jednostavnim društvima je ovdje više puta pisano, no kratko se možemo prisjetiti: to je oblik poduzeća kojemu je glavno obilježje jeftiniji postupak osnivanja uz neka manja ograničenja, te temeljni kapital manji od 20.000 kn. Takvo poduzeće, jednom osnovano, posluje po istim propisima kao i d.o.o., osim što je dužno četvrtinu dobiti stavljati u rezerve sve dok se ne registrira u d.o.o.

Dakle, u rezervama j.d.o.o. -a može biti izdvojeno i milijun kuna, a društvo će i dalje biti jednostavno, te će i dalje biti prisiljeno izdvajati dobitak.

Dokapitalizacija može biti izvršena upravo iz tih rezervi, naravno. Međutim, u tom je slučaju nužno priložiti revizijsko izvješće koje obično košta previše da bi ovakav postupak imao smisla.

Iz tog razloga osnivači takvih društava obično se odluče za opciju dokapitalizacije gotovim novcem, koja se obavlja posredstvom javnobilježničkog ureda kojeg angažiraju. 

Od upisa činjenice doregistracije u sudski registar, društvo je dužno u pravnom prometu predstavljati se kao d.o.o., promijeniti podatke na svim svojim dokumentima, računima, memorandumima i sl. Naravno, obavještava se i porezna uprava o ovoj činjenici.

Nakon što je kapital uvećan na minimalno 20.000 kn, sve akumulirane rezerve su slobodne za isplatu. Naravno, postoji li u društvu i preneseni porezni gubitak, treba ga pokriti prije isplate dobiti.

U jednostavnom društvu može biti najviše tri osnivača, a direktor može biti samo jedan, pa je stoga provođenje prvo spomenutog postupka pri trgovačkom sudu prilika da se za minornu razliku u trošku postupka promijeni i sve ostalo što osnivači žele. Mogu se dodati nove djelatnosti, mijenjati sjedište, imenovati dodatnog direktora ili razvlastiti dosadašnjeg, dodati ili maknuti osnivače, pa čak i mijenjati naziv društva.

U slučaju ulaska ortaka u poduzeće, važno je dogovoriti raspored poslovnih udjela, te imati na umu već postojeći udio dosadašnjih članova, kako bi uplate novih udjela za dokapitalizaciju odgovarale omjeru kojeg su partneri dogovorili.

Prema tom omjeru će se dijeliti i dobit poduzeća - kako ona zadržana i rezervirana, tako i ona koja će tek biti ostvarena. Sve drugačije želje moraju biti jasno iskomunicirane pravnicima koji će voditi postupak pri sudu, jer ih oni trebaju ugraditi u novi društveni ugovor poduzeća.

Skrećem pozornost da direktorima ne pripada udio u dobiti ako nisu istovremeno i udjeličari, tj. osnivači u poduzeću. Eventualna isplata za uspješno poslovanje proizlazit će iz njihovog ugovora o radu i biti će isplaćivana kao plaća, uz istovremeni obračun doprinosa i poreza. Direktori stoga nisu partneri, već ‘samo’ odgovorne osobe poduzeća, koje u njegovo ime preuzimaju prava i obveze.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na  Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge