Novi obiteljski zakon od 06. lipnja 2014. godine u članku 288. ima 3 točke. Kada se može primijeniti točka 2 iz toga članka, koja kaže da ako roditelj ne može uzdržavati dijete,  odgovornost preuzimaju baka i djed. To vrijedi ako točka 1 ne može biti ispunjena, tj. roditelj ne podmiruje svoje dužnosti ili je poslovno nesposoban, ili oboje. U kojem slučaju odgovornost snose baka i djed?


Članak 288. ObZ-a u stavku 1. navodi obvezu roditelja da uzdržava dijete te propisuje da se poslovno sposoban roditelj ne može osloboditi obveze uzdržavanja djeteta. Stavak 2. koji Vi spominjete propisuje situaciju kada roditelj ne uzdržava maloljetno dijete. Dakle, to je jedini uvjet koji se postavlja, a ne ulazi se u razloge zašto roditelj ne uzdržava dijete, pa nije bitno je li roditelj poslovno nesposoban ili samo ne podmiruje svoje dužnosti, bitno je da dijete nema uzdržavanje od toga roditelja. Tada se ta obveza može prenijeti na baku i djeda po tom roditelju koji dijete ne uzdržava.

Obvezu uzdržavanja bake i djeda moguće je ishoditi sudskim putem, no postoji i mogućnost koju propisuje Zakon o privremenom uzdržavanju (Narodne novine 92/14). Po potonje navedenom zakonu postupak se pokreće zahtjevom koji se podnosi nadležnom Centru za socijalnu skrb, a uvjeti za privremeno uzdržavanje su ispunjeni ukoliko roditelj s kojim dijete ne živi ne ispunjava svoju obvezu uzdržavanja u cijelosti ili djelomično, a ujedno se učini vjerojatnim da baka i djed po tom roditelju ne pridonose uzdržavanju djeteta najmanje u visini koja je određena kao iznos privremenog uzdržavanja prema Zakonu o privremenom uzdržavanju ili ako baka i djed koji su obveznici uzdržavanja na ispunjavaju svoju obvezu uzdržavanja djeteta. Dijete ima pravo na privremeno uzdržavanje ako obveznik uzdržavanja ne ispunjava, u cijelosti ili djelomično, svoju obvezu uzdržavanja dulje od tri mjeseca neprekidno od dana pokretanja ovršnog postupka radi ostvarivanja uzdržavanja, a pravo na privremeno uzdržavanje ostvaruje se od dana podnošenja zahtjeva.

Ako su zadovoljeni zakonski uvjeti, CSS donosi rješenje o privremenom uzdržavanju te isplaćuje iznos uzdržavanja iz sredstava Državnoga proračuna RH. CSS donosi i drugo rješenje koje dostavlja obvezniku uzdržavanja kojim ga poziva da u roku od osam dana plati Republici Hrvatskoj isplaćeni iznos privremenog uzdržavanja za svako jednogodišnje ili kraće razdoblje isplate ako je privremeno uzdržavanje trajalo kraće od jedne godine, s pripadajućom zateznom kamatom. Sukladno Zakonu o privremenom uzdržavanju obveznik uzdržavanja je roditelja, ali jednako tako i baka te djed, pa stoga i kroz ovaj postupak obveza uzdržavanja može biti naplaćena od njih.