Ako niste u sustavu PDV-a i isporučujete dobra u EU, ne morate se uključiti u VIES bazu

U VIES bazu uvršteni su subjekti kojima su u pojedinim zemljama članicama dodijeljeni PDV identifikacijski brojevi. To mogu biti pravne i fizičke osobe koji su gospodarski subjekti. Sam VIES je elektronički način potvrđivanja PDV ID brojeva registriranih u EU za prekogranične transakcije roba i usluga.

Dakle, samo isporuka ili stjecanje u drugu državu članicu EU može imati veze sa VIES bazom, a ne poslovanje sa subjektima iz tzv. trećih zemalja, što su sve ostale zemlje svijeta koje nisu u EU prostoru.

Zatražite li PDV ID broj, ne znači da ulazite u tuzemni sustav PDV-a ili da u njemu već jeste.

Pravila se razlikuju za dobra i usluge, pa ću tako nastojati i objasniti.

Ako niste u sustavu PDV-a i isporučujete dobra u EU, ne morate se uključiti u VIES bazu. Na računu ćete se pozvati na činjenicu da niste obračunali PDV jer niste u sustavu.

Ako niste u sustavu PDV-a i stječete dobra iz EU ispod praga stjecanja od 77.000 kn, također ne trebate biti u Bazi. Ako vam prodavatelj zaračuna PDV, bit će vam to dio troška nabave. Naravno, on će zaračunati PDV po stopi svoje države, ako je on sam u sustavu. On vam ne smije prenijeti poreznu obvezu jer niste u VIES bazi.

Ako ste, međutim, već u VIES bazi u trenutku kada isporučujete dobra u EU, tada ćete primijeniti pravilo prijenosa porezne obveze na kupce koje pronađete u tražilici kao članice iste te baze. Ako stječete dobra iz EU u situaciji kada ste u VIES bazi, a niste u sustavu PDV-a, deklarirate li se dobavljaču kao takav, on će vam prenijeti poreznu obvezu i dužni ste platiti PDV u Hrvatskoj, ali će vam on uvećati nabavnu vrijednost ili drugim riječima: neće biti pretporez.

Ako jeste u sustavu PDV-a, prije isporuka i stjecanja u EU ćete su upisati u VIES bazu i vašim ćete kupcima prenositi poreznu obvezu, jednako kao što će ju vama prenositi vaši dobavljači iz EU. Obveza provjere je obavezna.

Kad se radi o uslugama, bez obzira na članstvo u tuzemnom sustavu PDV-a, PDV identifikacijski broj i uvrštavanje u VIES bazu je obavezno 15 dana prije početka isporuke ili stjecanja usluge od drugog EU poduzetnika. Čim, dakle, dogovorite posao sa nekim EU partnerom, obojica se morate uključiti u VIES bazu. Naglašavam da se radi o poslovanju s poduzetnicima, a ne građanima.

Kod usluga, PDV se uvijek plaća u zemlji onoga tko je primatelj usluge, pa to znači da ćete kao isporučitelj prenijeti poreznu obvezu na svog kupca, a kao stjecatelj imate obvezu plaćanja PDV-a u Hrvatskoj. Hoće li vam to biti pretporez ili trošak, ovisi o vašem statusu i o vrsti usluge koju stječete.

Kako se dolazi do PDV identifikacijskog broja? Ispunjavanjem dijela obrasca P-PDV, uz posebnu pažnju kod ispunjavanja jer se istim obrascem ulazi i u sustav PDV-a, ako je drugačije ispunjen. Na taj zahtjev, porezna uprava će reagirati rješenjem i time ćete biti uvršteni u VIES bazu.

U ovom kontekstu uvijek volim podsjetiti kako je široko područje usluga s jedne strane, te pojma poduzetnika u smislu propisa o PDV-u. Primjerice, oglašavate li se na društvenoj mreži, dobro proučite pravila. Ako ste njihovim prihvaćanjem izjavili da ste poduzetnik, tada morate biti u VIES bazi. Također, ako kupujete softver putem interneta direktno od prodavatelja koji je iz EU - morate biti u VIES. Ako ne želite u VIES, morate pronaći dobavljača tog softvera iz Hrvatske.

Iznajmljivači turistima se smatraju poduzetnicima, a portali koji posreduju u plasmanu smještajnih kapaciteta pružaju uslugu. To znači da je za poslovanje s većinom od njih koja je iz EU, obavezno biti u VIES. Dapače, PDV se plaća u Hrvatski proračun na usluge svih tih portala, ne samo za one iz EU.

Svi poduzetnici koji su u VIES bazi, izvještavaju o svojim isporukama i stjecanjima putem obrasca PDV, PDV-S i ZP. Za sva je izvješća propisana obvezna predaja putem sustava e-porezna i ne mogu se predavati na papiru.

 Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite naFacebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge