Svaka isplata prije predaje prijave poreza (tzv. završnog računa) poreznoj upravi, smatra se isplatom akontacije dobiti


Stiglo mi je pitanje: mogu li si i kako isplatiti dobitak prije travnja, kada će biti gotov završni račun?

Ovo pitanje najčešće dobivam od naših mnogobrojnih klijenata informatičara, dizajnera i sličnih zanimanja - koji redom ostvaruju značajne iznose dobitka, budući da posluju na sretan način da svoje usluge plasiraju u svijetu po svjetskim cijenama. Istovremeno nemaju puno ulaznih troškova jer zapravo prodaju vlastitu pamet. Njihovi zaposlenici imaju višestruko veće plaće od kod nas uobičajenih, što ipak ne umanjuje njihove dobitke u pojedinoj fiskalnoj godini.

U takvim poduzećima i sam osnivač je najčešće u statusu zaposlenika, ali bez velike nade u zbrinjavanje od strane obveznih fondova. Sami se brinu za svoju budućnost ulažući na razne načine svoje ostvarene dobitke.

Najčešće povlače dobit nakon njenog utvrđivanja, ali ponekad požele doći do nje i prije, jer je sasvim izvjesna.

Da se podsjetimo definicije termina, krećući od poduzeća, a tek na kraju o obrtnicima: poduzeće ostvaruje prihode, pri tome ima i rashode. Po isteku godine, razlika između njih se utvrđuje kao dobitak. Na njega poduzeće plaća porez po novim stopama: 12% ako su ukupni prihodi poduzeća bili manji od 3 milijuna kuna, ili 18% ako su bili veći.

Porez se plaća na dan predaje prijave poreza, a to smije biti najkasnije zadnjeg dana travnja.

Tek nakon tog čina, dobit se smatra utvrđenom i tek tada se može isplatiti.

Prije isplate još treba podmiriti eventualne prenesene gubitke i odvojiti u obveznu pričuvu, ako se radi o jednostavnom d.o.o.

Na dan isplate još je potrebno platiti 12% poreza na dohodak od kapitala, kojeg plaća osnivač iz čistog dobitka, ali ga obračunava i prijavljuje isplatitelj.

Svaka isplata prije predaje prijave poreza (tzv. završnog računa) poreznoj upravi, smatra se isplatom akontacije dobiti. Prije akontiranja po­tre­bno je izračunati kolika je dobit dostupna za isplatu do tog trenutka, što znači napraviti obračun sličan završnome, jer nije dozvoljeno isplatiti dobiti više nego je ostvareno.

I kod akontiranja se plaća porez od 12%, ali se taj neće nikada vratiti osnivaču, ukoliko do kraja fiskalne godine poduzeće ipak lošije posluje i ostvari manju dobit.

Kada naposljetku dobit bude utvrđena, obračunati će se samo razlika dobitka koja je preostala za isplatu, a ako je akontirano previše osnivač neka se dobro posavjetuje sa svojim knjigovođom prije predaje završnog računa.

Obrtnici u pravilu utvrđuju dohodak, a ne dobitak, i dopušteno im je da tijekom godine slobodno raspolažu svojim sredstvima, tj. da ga akontiraju. Od njih se samo očekuje da plate poreznu obvezu na dan predaje porezne prijave.

Štoviše, oni koji porez plaćaju u paušalnom iznosu nisu ni dužni utvrđivati dohodak kroz poslovne knjige.

Stoga obrtnici niti ne postavljaju pitanje s početka.

Sretno!


Teme i pitanja slobodno predlažite na  Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge