U mojoj široj obitelji u nekim pitanjima imovine i nasljeđivanja došlo je do pojave gramzivosti i nemoralnih poteza. Pošto sam stariji umirovljenik, postoji mogućnost da bi me neki od tih ljudi mogli proglasiti poslovno nesposobnim i preuzeti upravljanje mojom imovinom. Takvih je primjera dovoljno. Želio bih preventivno poduzeti nešto što bi mi omogućilo da izbjegnem takvu situaciju. Možda je rješenje u tome da se nekim putem odreknem preventivno onih rođaka koji su svojim dosadašnjim djelima pokazali svoju lošu narav. Kako to ostvariti?  Odricanjem od njih putem izjave na sudu? Ili bi bilo dovoljno to riješiti u okviru oporuke? Ili nešto treće?


Odluku o lišavanju poslovne sposobnosti donosi nadležni sud kada ocijeni da punoljetna osoba zbog duševnih smetnji ili drugih uzroka nije sposobna brinuti se o osobnim potrebama, pravima i interesima ili ugrožava prava i interese drugih osoba. Sud će zatražiti mišljenje liječnika vještaka o zdravstvenom stanju osobe za koju je pokrenut postupak lišavanja poslovne sposobnosti kako bi se procijenilo da je osoba sposobna samostalno štiti svoja prava i interese. Dakle, nije dovoljno da netko od vaših rođaka želi oduzeti vam poslovnu sposobnost, za to moraju biti ispunjene zakonske pretpostavke.

Naš pravni sustav ne poznaje odricanja od roditelja, djece, rođaka i slično, ne propisuje takve postupke pa takva izjava dana u bilo kojem obliku ili javno objavljena ne povlači za sobom pravne posljedice.

Kako biste nekoga isključili od nasljeđivanja, sukladno odredbama članka 85. i 86. Zakona o nasljeđivanju, potrebno je sačiniti oporuku i na izričit način isključiti i navesti razloge isključenja nekog od nužnih nasljednika. Razlog za isključenje mora postojati u vrijeme oporučivanja. Kao razlozi isključenja predviđeni su: ako se nasljednik teže ogriješio prema ostavitelju povredom neke zakonske ili moralne obveze koja proizlazi iz njegova obiteljskog života s ostaviteljem, ako je namjerno počinio neko teže kazneno djelo prema ostavitelju, njegovu bračnom drugu, djetetu ili roditelju, ako je počinio kazneno djelo protiv RH ili vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, ako se odao neradu ili nepoštenom životu.

Nužni nasljednici su: ostaviteljevi potomci, ostaviteljevi posvojenici i njihovi potomci, ostaviteljev bračni drug, ostaviteljev izvanbračni drug kad je u pravu nasljeđivanja izjednačen s bračnim drugom. Druge osobe i nisu važni nužni nasljednici pa ako oporukom raspolažete svojom imovinom na način da njima ne ostavljate ništa oni niti ne mogu pobijati ta raspolaganja zbog povrede nužnog dijela.