Supruga i ja smo u fazi rastave. Živimo u kući koju smo renovirali prije deset godina, a koja glasi na njezinog oca. Jednako tako, zajedno smo uložili neka sredstva u kuću koju sam ja naslijedio. Ima li ona pravo tražiti dio te kuće jer smo ulagali zajedno? S druge strane, što je s mojim ulaganjima u kuću u kojoj živimo, a nije naša?


Pitanje bračne stečevine te odnose koji proizlaze iz iste u najvećoj mjeri definira Obiteljski zakon. Bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine, zatim dobitak od igara na sreću, imovinska korist od autorskog prava i autorskom pravu srodnih prava. Ako nisu drukčije ugovorili, bračni drugovi su u jednakim dijelovima suvlasnici u bračnoj stečevini. Imovina koju su bračni drugovi unijeli u brak ili je stekli za vrijeme trajanja bračne zajednice na pravnom temelju različitom od rada (npr. nasljeđivanjem, darovanjem), njihova je vlastita imovina i ne smatra se bračnom stečevinom.

Dakle, kuća koju ste Vi naslijedili predstavlja Vašu zasebnu imovinu, a kuća oca Vaše supruge predstavlja njegovu zasebnu imovinu, bez obzira što supruga i Vi u njoj živite. Stoga sam mišljenja da se ovdje na bilo koji način ne radi o pravima na koja bi se odnosile odredbe ObZ-a o bračnoj stečevini. Ulaganja koja ste zajedno imali u Vašu nasljeđenju kuću mogu biti predmetom sudskog postupka po obvezno pravnom zahtjevu Vaše supruge da joj se isplati ono što je u Vašu imovinu uložila, ali ne može postaviti stvarno pravni zahtjev kojim bi tražila da ju se utvrdi vlasnikom nekog dijela naslijeđene kuće. Isto vrijedi i za ulaganja koja ste Vi imali u kuću oca svoje supruge. Naravno, ovdje je važno paziti na zastarne rokove koji se odnose na obvezno pravne zahtjeve, a opći zastarni rok koji propisuje Zakon o obveznim odnosima je 5 godina.