Umrla mi je baka te još nije odrađena ostavinska rasprava. Baka je možda ostavila oporuku. Svjesna sam da ja i moja dva brata sad ništa ne nasljeđujemo jer mi je živa majka. Odnosi su narušeni te je komunikacija otežana, a htjela bih doznati je li baka što ostavila oporučno mojoj braći i meni. Kako mogu saznati kada je ostavinska rasprava ili čitanje oporuke?

Vaše pitanje spada u sferu koju uređuje Zakon o nasljeđivanju (Narodne novine 48/03, 163/03, 35/05 i 127/13). Ostavinski postupak je izvanparnični postupak koji se provodi pred nadležnim sudom odnosno javnim bilježnikom kao povjerenikom suda. Nakon što se kod nadležnoga Matičnoga ureda sastavi smrtovnica, ista se dostavlja nadležnom općinskom sudu koji će imenovati javnoga bilježnika za provedbu ostavinskog postupka. Smrtovnica se sastavlja na temelju podataka prikupljenih iz matice umrlih, od srodnika umrloga, osoba s kojima je umrli živio te drugih osoba koji podatke mogu pružiti, a u nju se unose podaci koje propisuje članak 193. ZN-a. Među ostalim, tu su i podaci o imovini umrle osobe kao i osobama koje bi bile pozvane na nasljedstvo temeljem zakona ili postojeće oporuke.

Ukoliko podataka o oporuci u smrtovnici nema, članak 203. ZN-a propisuje obvezu svih osoba koje posjeduju ispravu za koju mogu pretpostaviti da je oporuka umrloga da tu ispravu dostave sudu ili da obavijeste sud gdje se takva oporuka čuva, a sud će i od Hrvatskog upisnika oporuka kod Hrvatske javnobilježničke komore zatražiti podatke o postojanju oporuke. Sud kojemu je dostavljena ili je pribavio oporuku, istu će otvoriti i proglasiti (ZN članci 204. do 209.). Zapisnik o proglašenju oporuke, kao i preslika izvorne oporuke priložiti će se ostavinskom spisu, a original oporuke čuvat će se na sudu. Nakon navedenoga, zakazuje se ročište u ostavinskom postupku na koje se pozivaju sve zainteresirane osobe, dakle, i zakonski i oporučni nasljednici, a ukoliko do ove faze postupka oporuke nema, sud/javni bilježnik će u pozivu upozoriti nasljednike da mu dostave oporuku, ispravu o usmenoj oporuci ili ga obavijeste o eventualnim svjedocima oporuke kako bi mogao utvrditi i osobe koje bi nasljeđivale umrloga prema eventualnoj oporuci.

Ukoliko oporuka postoji i nalazi se u spisu, osobe koje su navedene kao oporučni nasljednici bit će pozvane na ostavinsku raspravu.

Slijedom svega navedenoga, najuputnije je da se obratite sudu, ostavinskoj kancelariji, kako biste utvrdili je li sudu stigla smrtovnica iza bake i pod kojim se poslovnim brojem vodi ostavinski postupak na sudu odnosno kod javnoga bilježnika te je li sudu dostavljena i kod njega pohranjena oporuka iza Vaše pokojne bake. U svakom slučaju, dobit ćete informaciju o javnom bilježniku koji vodi ostavinski postupak i pod kojim poslovnim brojem, pa kod njega, uz opravdan dokaz pravnoga interesa, možete dobiti daljnje informacije koje su vam potrebne. Ukoliko ne budete u mogućnosti sami dobiti informacije, preporučujem Vam da se pokušate obratiti odvjetniku prema svom izboru kako bi ih prikupio za vas.