Muž je bio suvlasnik tvrtke (d.o.o.). Radi podizanja kredita za tvrtku dali smo obiteljsku kuću pod hipoteku. Tvrtka je otišla u stečaj i sada se nekretnine u njenom vlasništvu prodaju na javnoj dražbi za iznos manji od kredita i duga. Što će biti s našom kućom i možemo li što učiniti prije rješenja o ovrsi?

 

Potraživanje koje banka temeljem Ugovora o kreditu ima prema trgovačkom društvu koje je trenutno u stečaju osigurano je založnim pravom (hipotekom) na vašoj nekretnini. U tijeku stečajnog postupka unovčit će sva imovina koja je bila u vlasništvu trgovačkog društva u stečaju, a ovisno o prijavljenim tražbinama višeg i nižih isplatnih redova potraživanje banke namirit će se u jednom dijelu ili u cijelosti. Hoće li se potraživanje banke namiriti tijekom stečajnog postupka nije moguće zaključiti bez konkretnih podataka o imovini trgovačkog društva koje je u stečaju te o prijavljenim tražbinama vjerovnika koje je potrebno namiriti. Ukoliko potraživanje banke ne bi bilo podmireno u cijelosti, tada banka ima zakonsku mogućnost namiriti svoje potraživanje iz onih predmeta ili imovine na koji su osigurana njezina potraživanja, pa tako i pokrenuti potrebni postupak radi prodaje vaše nekretnine na javnoj dražbi kako bi se podmirile obveze po ugovoru o kreditu. Vama nije zabranjeno raspolagati nekretninom na kojoj je upisano založno pravo, no to neće spriječiti banku da pokrene postupak naplate svoga potraživanja prodajom iste bez obzira što je došlo do promjene vlasnika.

Najbolja mogućnost je utvrditi u kojem iznosu je potraživanje banke podmireno u stečajnom postupku te za ostatak duga pokušati s bankom postići sporazum o načinu podmirenja istoga kako ne bi došlo do pokretanja postupka namirenja potraživanja banke prisilnim putem, prodajom nekretnine u vašem vlasništvu.