Mogu li sa suprugom sklopiti ugovor o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju, a da spriječim nasljeđivanje nasljednicima koji to nisu zavrijedili? Kćerka ne razgovara ni ne kontaktira sa mnom od završetka fakulteta.

Nema zakonskih odredbi koje bi vas spriječavale da zaključite ugovor o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju sa suprugom. Ugovorom o doživotnom uzdržavanju obvezuje se jedna strana (davatelj uzdržavanja) da će drugu stranu ili neku treću osobu (primatelja uzdržavanja) uzdržavati do njegove smrti, a druga strana izjavljuje da mu daje svu ili dio svoje imovine, s time da davatelj uzdržavanja dobiva navedenu imovinu u trenutku smrti primatelja uzdržavanja. Prava i obveze u navedenom ugovoru dogovaraju stranke te one ovise o potrebama i mogućnostima ugovornih strana i različite su od slučaja do slučaja, ali najčešće se odnose na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. Zaključite li pak ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, sva imovina koja je obuhvaćena istim preći će na davatelja uzdržavanja u trenutku zaključenja samog ugovora i to je temeljna razlika između ova dva pravna posla.

Zaključenjem jednog od opisanih ugovora imovina koja je istim obuhvaćena, odmah ili po Vašoj smrti, prelazi na davatelja uzdržavanja, pa ne ulazi u sastav ostavine i nju ne nasljeđuju Vaši zakonski nasljednici.

Potrebno je naglasiti da zaključenje ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju ne spriječava osobu koja smatra da su joj povrijeđena neka zakonom zajamčena prava, da traži zaštitu sudskim putem, tražeći bilo da se ugovor utvrdi ništetenim ili da se u jednom dijelu u kojem je povrijeđeno njezino pravo na nužni nasljedni dio predmetni ugovor utvrdi kao ugovor o darovanju, pa da se taj dio imovine vrati u ostavinu. No, uspjeh takvih postupaka nije izvjestan ukoliko se ugovorne strane pridržavaju svojih prava i obveza iz ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju.