Pojedinac koji se sprema istupiti na veliko tržište mora biti u mogućnosti odgovoriti na količinske zahtjeve koji se mogu pojaviti relativno brzo

 

U našem knjigovodstvenom servisu imamo klijente koji su prije nekoliko godina istupili na tržište sa svojim hobijem, a sada su to uhodana poslovanja koja zapošljavaju ne samo članove obitelji.

Srećom, internet danas pruža još više mogućnosti i odlučnoj osobi sa dobrim planom olakšava plasman u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ono što je možda bila ključna odluka odmah u startu - koju sam uočila kod svih njih - ne inzistirati na formalnom umjetničkom djelovanju, iako je nedvojbeno da se o tome radi. Priznanje zapravo dolazi upravo kroz plasman, a mogućnost prodaje na svjetskom tržištu danas je neosporna.

Osim dobrog ‘proizvoda’ poslovi su osmišljeni na način da je moguće umnožavanje radova koji ne smanjuje kvalitetu, ali opet osigurava jedinstven identitet i vizualni dizajn koji je poveziv sa autorom. Ovaj se princip može primijeniti i u svakom slučaju kad se radi o manufakturnoj proizvodnji novoosmišljenog proizvoda.

Pojedinac koji se sprema istupiti na veliko tržište mora biti u mogućnosti odgovoriti na količinske zahtjeve koji se mogu pojaviti relativno brzo. Srećom i za to postoji mogućnost upravljanja kroz privremeno zatvaranje internetske prisutnosti na samostalnoj stranici ili na velikom portalu.

Oni koji isporučuju digitalni proizvod, kao primjerice grafički, video, audio ili slični dizajn, u dodatnoj su prednosti da su u dizajn te ponude uložili jednokratno određeno vrijeme, a da naknadno ulažu vrijeme u njegov plasman. Sa simpatijom mogu reći da sada ulažu vrijeme u pisanje računa, s obzirom na sve naše propise.

Što se tiče formalnosti koje pratimo u ovoj rubrici, moram ponoviti da se na tržištu ne smije istupati bez registriranog nekog oblika poslovanja.

Želite li to učiniti stupnjevano, kako raste posao, nemate baš puno opcija. Naime, saznajem da u inozemstvu postoji stanoviti dio dohotka koji građanin može ostvariti bez formalne registracije. Kod nas je nešto slično moguće samo osobi koja je zaposlena, jer će ta biti u mogućnosti da plati mali iznos doprinosa na godišnjem nivou.

Osobe koje nisu zaposlene - već će sa registriranjem dopunske djelatnosti ili kućne radinosti - dolaze u poziciju da osim relativno malog iznosa godišnjeg poreza na dohodak, mora plaćati i mjesečni iznos za doprinose za mirovinsko i zdravstveno od oko 1.300 kn. Ovo je tako ukoliko osoba zatraži paušalno oporezivanje. Ako propusti tu radnju, iznos za doprinose premašuje 2.000 kn mjesečno, a porez se plaća na utvrđeni rezultat poslovanja, tj. razliku između primitaka i izdataka.

Naravno, moguće je odmah krenuti poslovati putem poduzeća.

Za sve konkretne iznose i detalje, upućujem na prethodne tekstove u ovoj rubrici, kojih ima podosta i teme su obrađene sa raznih aspekata.

Za kraj ću kratko: ono što ste do jučer radili za prijatelje i rodbinu, trebat ćete razraditi do mjere u kojoj ćete moći zaraditi barem tisuću kuna mjesečno za razne uplate u proračun, a iznos će biti i trostruko veći ako niste nigdje već zaposleni. Razumijem nesklad i nelogičnost, ali stvari tako stoje.

Proučite sve okolnosti u kojima se nalazite i razborito osmislite plan. Početak je uvijek nedvojbeno težak, ali kasnija činjenica i osjećaj da sami gospodarite svojom sudbinom je vrijedna truda. Danas se nude mogućnosti kakvih nikad prije nije bilo, pa ih iskoristite!

Sretno!


Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge