Zaposlenicima koji imaju djecu do navršenih 15 godina starosti, poduzetnik može isplatiti do 600 kn za svako pojedino dijete


Pred kraj godine uvijek su učestala pitanja oko neoporezivih isplata i ostalih mogućnosti darivanja. Ovaj puta o mogućnostima neoporezivih isplata zaposlenicima, što se razlikuje od darivanja u reklamne svrhe koja se čine poslovnim partnerima i o reprezentaciji kao obliku darivanja ili ugošćavanja.

Zaposlenici su u kontekstu ove teme isključivo osobe s kojima poduzetnik ima sklopljene ugovore o radu, koji su prijavljeni na obvezna osiguranja i kojima se obračunava plaća. Angažirani studenti ili učenici putem studentskih ili učeničkih organizacija, te učenici na stručnoj praksi nisu zaposlenici, jednako kao ni osobe angažirane ugovorima o djelu kojima se isplaćuje drugi dohodak.

Također, osnivači ili direktori u poduzećima koji nisu u njima i zaposleni nisu u krugu osoba kojima je moguće isplatiti neoporezive primitke iz nastavka.

Osim poreza, na dolje navedeno ne plaćaju se niti obvezni doprinosi, pa je tako poduzetniku ono što isplaćuje po tim osnovama u cijelosti porezno priznati trošak i k tome na njega ne plaća nikakva dodatna davanja. Naravno, prijeđe li isplaćeni iznos navedenu vrijednost u jednoj kalendarskoj godini, taj više isplaćeni iznos predstavlja neto plaću i na njega se obračunavaju sva davanja kao i na plaću.

Čini mi se važnim napomenuti da se osobama koje zaposlene u nepunom radnom vremenu (ono koje je kraće od 40 sati tjedno) treba isplatiti razmjerni dio ovih primitaka, osim ukoliko je drugačije definirano ugovorom ili pravilnikom o radu.

Dar u naravi od ove godine moguće je omogućiti zaposleniku do vrijednosti od 600 kn, što je za 200 kn više od prethodnih godina. Poslodavci obično nabavljaju bonove u supermarketima za koje pribavljaju račun sa svim podacima da bi bio valjan za knjiženje. PDV iz takvog računa se ne može koristiti kao pretporez. Ovaj primitak ne prijavljuje se u JOPPD obrazac.

Zaposlenicima koji imaju djecu do navršenih 15 godina starosti, poduzetnik može isplatiti do 600 kn za svako pojedino dijete.

Prigodne nagrade, kao uskrsnica, regres, božićnica i sl. od nedavno su propisani u iznosima koji su definirani po osobi primatelja, a ne više po poslodavcu. Ova činjenica otežava položaj poduzetniku vezano uz one zaposlenike koje je zaposlio tijekom godine. Oni mu mogu dati izjavu da nisu ništa primili od prethodnih poslodavaca, no ukoliko se ona pokaže kao netočna nastat će posljedice za obje strane: poreznici će porez na dohodak naplatiti od primatelja, ali će od isplatitelja iznosa koji prelazi godišnji limit zatražiti retroaktivnu promjenu JOPPD obrasca i obračun plaće za taj dio isplate. To će ga izložiti naplati kamata i ostalim uz to povezanim troškovima.

Sve ove isplate mogu se raditi i u gotovini, ali je to nedopušteno za one radnike koji imaju ovrhe ili zaštićene račune, jer se predmetne isplate u cijelosti moraju plaćati na nezaštićene račune, tj. podložne su ovrhama.

Dopušten iznos za nagrade sam namjerno ostavila za kraj, jer je dva dana prije zaključenja ovog teksta iz Vlade najavljena promjena sa primjenom od 1. prosinca ove godine, koja će povećati iznos sa dosadašnjih 2.500 kn na 7.500 kn godišnje i to navodno bez potrebe za progodnošću nagrade.

Pitanje je koliko će mali poduzetnici ove godine moći iskoristiti ovu novu mogućnost, jer taj je novac trebalo ranije i zaraditi i planirati za isplatu. Ako doista prigodnost više ne bude uvjet, od toga ćemo veću korist imati u budućnosti, jer će to biti iznos za koji možemo bez ograničenja planirati besporeznu isplatu svojim zaposlenicima.

Hoće li to biti 13-ta plaća ili raspoređeno kroz godinu, lako ćemo odlučiti.

Puno darujte i još više neka vama ostane i

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite naFacebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge