Paušalno oporezovanima poznat je unaprijed i iznos poreza kojeg trebaju platiti, jer to i jeste bit paušalnog oporezivanja: pristanak na plaćanje stanovitog iznosa poreza bez obveze vođenja poslovnih knjiga


Ovaj tjedan nastavljam s prikazom konkretnih iznosa koje poduzetnici moraju osigurati iz poslovanja i uplatiti ih u državni proračun.

Prvo o paušalno oporezovanim obrtnicima, domaćim  radinostima i sporednim zanimanjima.

Ako ste zatražili paušalno oporezivanje, tada ćete u godini takvog oporezivanja imati beneficiju da plaćate manji iznos doprinosa: ako niste nigdje drugdje zaposleni plaćate 1.193,38 kn mjesečno, a ako ste zaposleni - plaćate GODIŠNJE iznose koji ovise o razredu u kojem ste porezno razvrstani:


I. razred plaća 2.231,25 kn;

II. razred plaća 3.018,75 kn,

III. razred 3.924,38 kn godišnje,

IV. razred 6.037,50 kn, a

V. razred 7.875 kn godišnje.

Paušalisti se nisu dužni sami zaduživati preko JOPPD obrasca.

Paušalno oporezovanima poznat je unaprijed i iznos poreza kojeg trebaju platiti, jer to i jeste bit paušalnog oporezivanja: pristanak na plaćanje stanovitog iznosa poreza bez obveze vođenja poslovnih knjiga, ali je njega potrebno platiti i u slučaju lošeg poslovanja.

Godišnji porez za I. razred sa primicima do 85.000 kn je 1.530,00 kn, za II. razred sa primicima do 115.000 kn je 2.070,00 kn, za III. razred sa primicima do 149.500 kn porez je godišnje 2.691,00 kn, za IV. razred sa primicima do 230.000 kn porez je 4.140,00 kn, a za posljednji razred sa primicima do 300.000 kn plaća godišnje 5.400 kn poreza.

 

Samostalne stručne djelatnosti

Nositelji su, naravno, zaposleni i to ih mjesečno košta više, jer su prijavljeni na višu osnovicu, povezanu sa njihovom stručnom spremom: budući da je ona obično VSS, iznos je 3.281,78 kn. Ako je SSS, plaćaju isto kao i obrtnici: 1.939,24 kn mjesečno. I oni se za propisane iznose na koje ne mogu utjecati moraju mjesečno zaduživati putem JOPPD obrazaca putem E-porezne.

Ako su istovremeno negdje drugdje zaposleni, isto posluju kroz drugu djelatnost pa plaćaju 17,5% dohotka za doprinose.

 

Poduzeća

I tako smo došli do poduzeća, kao navodno složenijeg oblika registracije.

Osnivači poduzeća uopće nisu zaposleni, niti se takvima smatraju. Ako poduzeće s njima sklopi ugovor o radu, obračunavat će svaki mjesec za njih plaću na koju će plaćati i doprinose, ovisno o konkretnoj situaciji. Tek tada će biti zaposleni.

Direktori poduzeća također nisu zaposlenici dok s poduzećem ne sklope ugovor o radu. Ako direktor nije nigdje drugdje nisu zaposlen, bit će osobno obvezan mjesečno plaćati iznos od 3.281,78 kn.

Žele li oni trošak prebaciti na poduzeće, moraju se ipak u njemu zaposliti, a tada ih dočekuje minimalna osnovica za plaću direktora od 5.213,00  kn, za rad u punom radnom vremenu. Trošak takve plaće u redovnom obračunu je 6.109,64 kn.

Za rad u nepunom radnom vremenu primijenit će se razmjerni dio osnovice.

Umjesto zaključka, upozorenje malim poduzetnicima: iako se često smatrate zaposlenima samim činom registracije, dužni ste obilaziti šaltere i prijavljivati se. Dapače, morate sami sebe zaduživati za iznose koje vam je državno tijelo propisalo! S druge strane, kada se ne smatrate zaposlenim, osobno ste dužni ponekad plaćati iznose doprinosa koji prelaze iznos uobičajenih bruto plaća.

Stoga, trebate poznavati propise, ili za suradnika izabrati nekoga tko ih zna. Kamate i ovrhe su danas brze i nepoznavanje propisa vas ne opravdava, ma koliko se to činilo nepravednim.

Sretno!


Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge