Odlukom Vlade povećana je minimalna plaća na 3.750 kn bruto. S obzirom da je prema broju minimalnih plaća izračunato da će ova mjera donijeti više od 33 milijuna kuna u proračun, sami zaključimo tko će imati najviše koristi


Od ljeta pratimo prijedloge novih propisa koji prate poduzetništvo, najviše onih o porezima i doprinosima. One su nekidan usvojene, više-manje onako kako ih je predlagač i zamislio, i na svima nama je sada da se podrobno s njima upoznamo i primjenjujemo ih. Navodno su sve donesene da bi bilo bolje. Kome - vidjet ćemo zajedno u vremenu koje je pred nama.

Prva promjena je primjenjiva već u prosincu i odnosi se na neoporezivu stimulaciju od 5.000 kn. Ne radi se, dakle, o božićnici niti o trinaestoj plaći, već o nenamjenskoj stimulaciji koju godišnje može primiti svaki zaposlenik. Od božićnice ju razlikuje to što nije vezana prigodom, ali je slično i ovdje propisano da pojedinac može od svih poslodavaca ukupno godišnje primiti navedeni iznos. Sumnjam da će u malom poduzetništvu biti uvelike iskorištena u ovoj godini, osim kod raznih kombinacija kojih su se mnogi već dosjetili i kod malih obiteljskih poduzeća. Naime, radi se o značajnom iznosu koji je bilo potrebno isplanirati i prethodno i zaraditi. S obzirom da ga je moguće isplaćivati i u mjesečnim obrocima, šira primjena svakako će biti naredne godine i bit će nam svima dobrodošlo.

Dio plaće koji podliježe nižoj poreznoj stopi od 24% od siječnja 2019-te je povećan na 30.000 kn mjesečno, tj. godišnje 360.000 kn. Primjenjivat će se već na isplatu plaće za prosinac. Zaposlenik sa bruto plaćom od 30.000 kn tako će dobiti 382 kn više neto, a onaj sa 50.000 kn dobit će 1.770 kn.

Dva doprinosa na plaću su ukinuta, ali je treći povećan. Tako ćemo umjesto 17,2% sada plaćati 16,5%, pa ćemo na bruto plaći od 10.000 kn uštedjeti 70 kn!

Članovi uprave, upravitelji zadruga ali sada i likvidatori od 2019-te moraju mjesečno u proračun uplatiti najmanje 2000 kn. Propisano je, naime, da će razliku do tog iznosa plaćati sami iz vlastitih sredstava prema rješenju porezne uprave, po isteku godine. Ova će promjena teško pasti upravo malom poduzetništvu koje u početku poslovanja teži smanjivanju troškova. S druge strane, vjerojatno će većina direktora nastojati ipak trošak tih doprinosa prebaciti na poduzeće, pa će se vraćati prijavama na puno radno vrijeme.

Umirovljenici s prijevremenim mirovinama će moći raditi do pola radnog vremena, što su do sada mogli samo korisnici punih starosnih mirovina. Ovo će olakšati poslovanje i odluke poduzetnicima koji su u svom biznisu dočekali umirovljeničke dane.

Kombinacija ove dvije novosti će uskoro dovesti do ere višestrukih direktora, po mogućnosti umirovljenika. Bit će to odgovor ‘baze’ koji će zamijeniti dosadašnji rad u trajanju od 12 minuta dnevno.

Zakon o PDV-u donosi više izmjena koje ćemo svi skupa minuciozno proučavati. Proširuje se primjena stope 13%, unekoliko se pojednostavljuje sustav MOSS za male isporučitelje, a najmarkantnije novosti su za poduzetnike da će u sustav ulaziti čim tijekom godine prijeđu 300.000 kn (vjerojatno od početka mjeseca koji slijedi), te da će knjige ulaznih računa predavati poreznicima sa svakim PDV obrascem.

Kamate na pozajmice zaposlenicima moći će biti najmanje 2%, a porez na promet nekretnina se ponovo smanjuje za 1 posto i sad će biti 3%.

Naknadu za općekorisnu funkciju šuma plaćat ćemo i za 2018-tu na isti način kao i do sada, a od 2019-te će ju plaćati oni koji imaju prihode veće od 3 milijuna kuna. S obzirom da uz obračune poreza koji slijede za mjesec-dva obračunavamo naknadu za ovu još tekuću godinu, učinak ćemo osjetiti tek za godinu dana.

Odlukom Vlade povećana je minimalna plaća na 3.750 kn bruto, što će se primjenjivati od plaće za siječanj. Poslodavca će to koštati 310 kn više svaki mjesec, a radnik će dobiti 250 kn više neto plaće. S obzirom da je prema broju minimalnih plaća izračunato da će ova mjera donijeti više od 33 milijuna kuna u proračun, sami zaključimo tko će imati najviše koristi.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite naFacebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge