Uvjete za eventualno kreditiranje od strane banaka morate sami provjeriti od banke do banke, i uvijek računajte da će svaka banka tražiti osiguranje povrata kredita iz nečega što već postoji.


Ono čega vjerojatno u ino­zemstvu nema u tolikoj mje­ri kao kod nas, je razdoblje nesmetane pripreme za legalno poslovanje, u kojem se zaradi dovoljno da se biznis može re­gistrirati. Očito takva si­tua­cija svima odgovara. Malo smo, kažu, "ispitivali teren" par go­dina, pa sad imamo do­voljno prometa da možemo otvoriti!

Ako planirate namaknuti sredstva iz kredita ili nekog poticaja, vaš hodogram neće biti uvijek isti.

Ponekad treba prvo registrirati obrt ili poduzeće, pa se obratiti sa zahtjevom, a ponekad suprotno.

Ako ćete kredit tražiti kao privatna osoba, jamčiti imo­vinom i/ili sudužnicima ili jamcima, dobivena sredstva ćete dalje pozajmiti svom po­duzetništvu. Ako ćete ih ulo­žiti u svoj obrt, problema neće biti ako samo tu svrhu navedete kod uplate, a ako ćete pozajmiti poduzeću, potrebno je da sklopite ugo­vor sa tom zasebnom prav­nom osobom i da u njemu od­redite sve uvjete, pa i eventualnu kamatu koju vam po­duzeće treba isplatiti.

Napominjem da je u ovom slučaju moguće ugovoriti i beskamatni kredit, a ako ćete ugovoriti kamatu, ona će vama osobno biti dohodak i vaše će poduzeće kod isplate iste trebati taj vaš dohodak umanjiti za pripadajući porez (12%) i ev. prirez, te isti dan podnijeti i JOPPD obrazac. 

Skrećem pažnju da je ova­kvo oporezivanje kamate no­vost od ove godine. Oni os­nivači poduzeća koji ostva­ruju veće dobitke, od ove godine će razmišljati da mije­njaju svoje ugovore o pozaj­micama, jer kamata podu­zeću predstavlja trošak, čime će umanjiti dobit - koja je ukupno ipak oporezovana višom stopom.

Ako ćete sredstva namicati pozajmicama od drugih poduzetnika, svakako pazite na kamatne stope koje ugovarate, jer povlaštene stope između povezanih osoba trebaju biti popraćene poveća­njem porezne osnovice pri obračunu i prijavi poreza na dobit.

Uvjete za eventualno kre­ditiranje od strane banaka morate sami provjeriti od banke do banke, i uvijek računajte da će svaka banka tražiti osiguranje povrata kredita iz nečega što već postoji, i što ćete joj vi ili netko drugi za vas već sada pravno obećati. Vaši poslovni pla­no­vi, entuzijazam i motiviranost pale samo u filmovima!

Što se tiče poticaja, neki iziskuju da ih tražite prije ot­varanja, a za neke trebate biti već registrirani. Primjerice, svi poticaji od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - za samozapošljavanje ili za za­pošljavanje drugih - imaju uvjet prethodnog sklapanja ugovora s njima. To znači da ćete se prvo javiti njima, a tek potom otvarati i zapošljavati.

S druge strane, poticaji iz Ministarstva poduzetništva i obrta, europskih fondova i sličnih institucija dostupni su samo onima koji su već registrirali i imaju poslovanje u tijeku. Svi iziskuju da dio projekta financirate sami, a tek za dio koristite poticaje i to pod strogo određenim uvjetima i namjenama. Bitno drugačije nego prije par godina kad smo svi znali da ćemo u predizbornoj godini dobiti makar malo, samo ako udovoljavamo uvjetima.

Još bi se samo kratko osvrnula na vrlo često pitanje: kako da si osnivač društva sa ograničenom odgovornošću 'vrati' temeljni kapital koji mo­ra biti barem 20.000 kn? Od­govor je: iz dobiti, ili pozaj­micom koju će uzeti od po­duzeća kada ga osnuje. U oba slučaja postoji 'kvaka': iz is­plaćene dobiti ili njene akon­tacije istovremeno se plaća 12% poreza, a za danu pozaj­micu poduzeće vam mora naplatiti kamatu. Po kojoj sto­pi? To pitajte svoga knjigo­vođu, on zna.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge