Prilikom kupnje dužni ste osigurati da na računu budu navedeni svi podaci o izdavatelju i kupcu, jednako kao i na domicilnim računima


Stiglo mi je pitanje: mogu li opremu za agenciju za prevođenje nabaviti iz inozemstva, s obzirom da do sada nismo nabavljali iz inozemstva. Trebamo li angažirati i špeditera?

Poduzetnicima je dopušteno nabavljati opremu i druga sredstva za poslovanje iz svih zemalja svijeta, s tim da se postupak razlikuje za zemlje EU i tzv. treće zemlje.

Nabava iz zemalja EU se naziva stjecanje, dok se nabava iz trećih zemalja naziva uvozom. Ova terminološka razlika postoji od trenutka našeg članstva u EU, jer od tada se područje EU smatra drugačijom vrstom inozemstva od ostalih država svijeta.

Kupujete li sami odlaskom u europsku državu ili naručujete direktnim kontaktom ili internetskom trgovinom, znajte da ste dužni pribaviti dokument koji će svjedočiti da su nabavljena dobra (stvari) prešli iz ruke prodavatelja u vaše ruke. To je obično tovarni list, ali može biti i dokument dostavne službe, ili izjava koju ćete zajedno potpisati vaš dobavljač i vi sami.

Kupujete li u nekoj europskoj maloprodaji teško ćete pribaviti takav dokument, ali po prirodi stvari roba iz maloprodaje ne izlazi niti se izdaje račun dok ona ne prelazi u ruke kupca. Maloprodajni se račun izgledom obično razlikuje.

Prilikom kupnje dužni ste osigurati da na računu budu navedeni svi podaci o izdavatelju i kupcu, jednako kao i na domicilnim računima. Ovo uzmite u obzir osobito ako kupujete putem web trgovine, jer je često potrebno posebno kontaktirati prodavatelja kako bi podatke unio u račun.

Kupujete li iz trećih zemalja (kako susjednih država izvan EU, tako i prekomorskih), neće vam trebati tovarni list, već ćete morati angažirati špeditera da provede postupak uvoza. U doba današnjih razgranatih poslovnih odnosa neke etablirane internetske trgovine imaju partnere internacionalne kuće za prijevoz i špediciju, pa će automatski oni za vas sve obaviti. Nekada ukupnu cijenu plaćate prodavatelju, a nekada odvojeno dostavnoj službi.

Kada nije sve unaprijed riješeno od strane dobavljača, tj. pošiljatelja, špeditera sami odabirete u mjestu u kojem roba ulazi u Hrvatsku i gdje će biti ocarinjena i obračunat PDV.

Upravo se i postupak sa PDV-om razlikuje, ovisno o tome da li se radi o uvozu ili o stjecanju.

Ako je uvoz, plaćate PDV prilikom carinjenja. Ako ste u sustavu PDV-a, plaćeni će vam iznos biti pretporez po istim pravilima kao i za ostale nabave: u pravilu hoće, osim u posebnim slučajevima na koje će vas upozoriti knjigovođa. Ako niste u sustavu PDV-a, taj plaćeni porez je vaš trošak poslovanja, ili uvećava nabavnu vrijednost imovine koju ste nabavili.

Ako se radi o stjecanju (nabavi iz EU), plaćanje PDV-a ovisi o tome jeste li u VIES bazi, tj. imate li PDV identifikacijski broj. Ako ga imate, plaćate PDV u Hrvatskoj, a ako ga nemate, plaćate porez na dodanu vrijednost države u kojoj stječete.

Oni koji su u VIES bazi zbog stjecanja ili primanja usluga, a nisu prešli prag stjecanja od 77.000 kn, mogu odabrati platiti PDV u državi dobavljača. To je u pravilu niža stopa od naše.

Oni koji nabavljaju opremu, a nisu u sustavu PDV-a, dodatno trebaju misliti i na činjenicu da i iznos PDV-a trebaju pridodati nabavnoj vrijednosti, a tek tada razvrstati sredstvo na sitni inventar ili dugotrajnu imovinu.

Prema tome, odgovor na pitanje s početka glasi: možete slobodno nabaviti svoju opremu u inozemstvu, a konačni sud o tome da li vam se to isplati donesite uzimajući u obzir sve navedeno, ovisno o tome odakle nabavljate i jeste li u sustavu PDV-a ili niste.

Sretno!


Teme i pitanja slobodno predlažite na  Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge