Nakon smrti oca odrekli smo se nasljedstva u ime majke, da koristi dok je živa. Sada ona želi sve prepisati samo jednom djetetu. Smije li to ili može prepisati samo onaj dio nasljedstva koji bi njoj zakonski pripao da se djeca nisu odrekla?

 

U ostavinskom postupku iza oca, Vi i ostala djeca odrekli ste se nasljedstva ili ste se istog prihvatili i ustupili ga majci. Koju god od ovih radnji da ste poduzeli, vi ste svojim jasnim i nedvojbenim očitovanjem volje doveli do toga da je ostavina kroz valjano rješenje o nasljeđivanju u cijelosti prešla u vlasništvo vašoj majci. Jeste li se odrekli prava da iza oca nasljeđujete, pa se ostavina raspoređuje na zakonske nasljednike koji su preostali, ili ste se prihvatili svog nasljednog dijela i ustupili ga majci, posljedica je u ovom slučaju ista, jer je majka ostala jedini nasljednik.

Majčino pravo vlasništva na nekretninama koje je ona na opisani način stekla ograničeno je jedino odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, a istu ne možete uvjetovati i ona nije ograničena u svom raspolaganju nekretninama na način kako vi u svom pitanju opisujete, jer u tom slučaju vaša raspolaganja koja su u njeno ime učinjena u ostavinskom postupku iza oca ne bi imala nikakvog smisla.

Za slučaj da majka takvim raspolaganjima povrijedi vaš nužni nasljedni dio iza nje, tada ih možete pobijati po njezinoj smrti. Nužni dio potomaka, posvojčadi i njihovih potomaka te bračnog druga iznosi jednu polovicu, a nužni dio ostalih nužnih nasljednika jednu trećinu od onog dijela koji bi svakom pojedinom od njih pripao po zakonskom redu nasljeđivanja. Oporučitelj može oporukom odrediti da nužni nasljednik primi svoj dio u određenim stvarima, pravima ili novcu. Nužni nasljednik na svaki način ima pravo na ime svog nužnog dijela dobiti onoliku vrijednost koliko na njega otpada kad se obračunska vrijednost ostavine podijeli s veličinom njegova nužnog nasljednog prava (vrijednost nužnog dijela), sve sukladno propisanim pravilima o izračunu vrijednosti ostavine iz Zakona o nasljeđivanju.

Nužni dio je povrijeđen kad je ukupna vrijednost raspolaganja oporukom i/ili vrijednost darova tolika da zbog nje nužni nasljednik ne bi dobio punu vrijednost svoga nužnog dijela. Pri utvrđivanju ukupne vrijednosti oporučnih raspolaganja i darova uzimaju se u račun i oni darovi i raspolaganja oporukom za koja je ostavitelj naredio da se ne uračunaju nužnom nasljedniku u njegov nasljedni dio. Kad je povrijeđen nužni dio, raspolaganja oporukom smanjit će se, a darovi će se vratiti koliko je potrebno da bi se dopunio nužni dio. Prvo se umanjuju raspolaganja oporukom, pa ako nužni dio ne bi bio podmiren, vraćaju se darovi, počevši od posljednjeg koji je darovan prije oporučiteljeve smrti i obratnim redom kojim su učinjeni (darovi učinjeni istodobno vraćaju se razmjerno).