Prije 17 godina dobio sam od djeda stan darovnim ugovorom. Ugovor je prošao na sudu i upisao sam se kao vlasnik. Dakle, u vlasništvu stana sam 17 godina i od onda otplaćujem stan i živim u njemu cijelo vrijeme. Imaju li djedove kćerke (moja majka i tetka) pravo nakon svega navedenog tražiti nužni dio? Svih ovih godina nisu pitale za oca niti ga došle vidjeti na samrti.

 

Sukladno odredbi članka 84. Zakona o nasljeđivanju, povrat dara može se zahtjevati u roku od tri godine od dana ostaviteljeve smrti odnosno od pravomoćnosti rješenja o proglašenju umrlim ili o utvrđenju njegove smrti. Dakle, bitna činjenica temeljem koje se računa tijek zastarnog roka je smrt odnosno utvrđenje činjenice smrti ostavitelja, a ne dan zaključenja darovnog ugovora.

Budući da ostavitelj ima zakonske nasljednice iz prvog nasljednog reda, kćeri, Vi nećete biti pozvani na nasljedstvo, pa eventualni zahtjev prema Vama radi umanjenja dara kako bi se namirio njihov nužni nasljedni dio nasljednice mogu ostvariti isključivo u parničnom postupku protiv Vas. Nužni dio kćeri ostavitelja je 1/2 od onog dijela koji bi svakoj od njih pripao po zakonskom redu nasljeđivanja. Člancima 71. do 74. ZN-a propisano je kako se utvrđuje vrijednost ostavine, posljedično i nužnog nasljednog dijela te je li isti povrijeđen. Ako je ukupna vrijednost raspolaganja oporukom i/ili vrijednost darova tolika da zbog nje nužni nasljednik neće ostvariti punu vrijednost svog nužnog dijela iz članka 70. stavak 5. ZN-a, tada je došlo do povrede nužnog dijela.

Kao obdarenik, do isticanja zahtjeva nužnih nasljednika prema Vama, podnošenja tužbe, Vi imate status poštenog posjednika, što znači da sukladno članku 164. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima niste dužni plaćati bilo kakvu naknadu što ste stvar koristili, niti naknaditi ono što je eventualno korištenjem uništeno. Ako se od Vas zahtijeva da predate stvar, imate pravo tražiti naknadu za sve učinjene nužne i korisne troškove te stvar zadržati dok Vam oni ne budu naknađeni. Navodite i kako ste stan otplaćivali, pa ako se isto odnosi na isplate prodavatelju stana koje ste preuzeli na sebe, tada valja izračunati i u kojem ste dijelu samostalno isplatili dio vrijednosti stana.

U svakom slučaju, dođe li do pokretanja parničnog postupka, svakako angažirajte stručnu osobu da Vas zastupa jer Vas očekuje složen postupak.