05.11.2019.

Mogu li prodati svoj dio kuće ako nije etažirana?

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

Vlasnik sam 2/3 kuće, a rođak 1/3. Kuća ima 4 etaže od po 30 m2. Rođak koristi prizemlje i treći kat, a ja prvi i drugi. On ne želi da prizemlje (konoba) koristim i ja, jer na 3. katu nema vodu i sanitarni čvor, a ne želi je ni podijeliti. Ne želi ni etažirati kuću jer on koristi 50 %, a ja 50% iako ima 1/3 kuće  (tj. 2/3 od 1/3 jer još jedna osoba ima tu 1/3, ali on je niti ne pušta blizu i osporava joj sudsko rješenje), a ja vlasnički list na 2/3 kuće. Mogu li ustupiti - prodati svoj dio od 2/3 bez etažiranja? On ne želi ništa, niti se upisao u vlasništvo, niti ne želi potpisati za etažiranje.

 

Svaki suvlasnik nekretnine može slobodno raspolagati svojim suvlasničkim dijelom sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, tako da ne postoji zapreka da vi prodate svoj suvlasnički dio ukoliko imate zainteresiranog kupca.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .