Moj otac je radio u rudniku u dijelu gdje se loži za grijanje rudnika. Skoro deset godina nije bilo nikakve ventilacije tako da je gutao prašinu. Na sistematskom pregledu su utvrdili da ima nešto na plućima i na kraju je operiran. Od tada je premješten na drugo mjesto, ali mu nisu platili odštetu. Prošlo je pet godina od toga. Može li on sad tužiti rudnik za ozljedu na poslu?

 

U svakom slučaju, ukoliko postoji uzročno-posljedična veza između uvjeta rada te zdravstvenog stanja odnosno bolesti koju Vašega oca, tada on ima pravo potraživati naknadu štete od poslodavca ukoliko istog drži odgovornim. U eventualnom sudskom postupku kao problem može se pokazati protek vremena, odnosno ukoliko je došlo do promjene uvjeta rada, može biti problematično dokazati kakvi su uvjeti rada bili, jesu li bili unutar zakonskih okvira i jesu li doveli do bolesti Vašeg oca. U postupku će to svakako biti predmet različitih vještačenja. Rokovi zastare određeni su odredbama Zakona o obveznim odnosima, a ista nastupa tri godine od dana kad je oštećenik doznao za štetu i za osobu koja je štetu učinila. To je takozvani subjektivni rok zastare, vezan uz osobu oštećenoga i njegovo saznanje za štetu i štetnika.

Objektivni, apsolutni zastarni rok, iznosi pet godina od kada je šteta nastala. Odlučujuće je kad je šteta nastala što kod nematerijalnih šteta, šteta zbog ozljeda, nije jednostavno odrediti, jer liječenje može trajati godinama. Prema sudskoj praksi, smatra se da je ozlijeđeni saznao za štetu koja mu je nastala ozljedom po završetku liječenja, odnosno ustaljivanjem njegova zdravstvenog stanja. Oštećeni tada saznaje za štetu i njen opseg, može utvrditi kakve je fizičke i psihičke boli trpio, kakav je bio strah, koje su trajne posljedice neke ozljede na njegovu radnu i životnu sposobnost. Bitno je za istaknuti i da na zastaru sud ne pazi po službenoj dužnosti već bi se na istu morao pozvati tuženik.