Mogu li ugovorne strane kod najma stana biti osobe iz tazbinskog srodstva (npr. snaha najmoprimac, svekar najmodavac), a da i dalje svi u istome stanuju?


Zakon o najmu stanova definira da se ugovorom o najmu stana obvezuje najmodavac predati stan za stanovanje najmoprimcu uz za to određenu najamninu. Nema odredbe tog zakona koja brani srodnicima da zaključuju ugovor o najmu stana odnosno budu u poziciji najmodavca i najmoprimca. Ugovor o najmu stana mora sadržavati: ugovorne strane, opis stana, odnosno dijela stana koji se daje u najam, visinu najamnine i način plaćanja, vrstu troškova koji se plaćaju u svezi sa stanovanjem i način na koji će se plaćati, podatke o osobama koje će se zajedno s najmoprimcem koristiti stanom, vrijeme trajanja najma, odredbe o održavanju stana, odredbe o uporabi zajedničkih prostorija, zajedničkih dijelova i uređaja zgrade i zemljišta koje služi zgradi, odredbe o primopredaji stana.

Dakle, nužno je definirati navedene parametre ugovora, a u Vašem konkretnom slučaju to bi značilo da se definira koje bi dijelove stana najmoprimac koristio samostalno, koje bi koristio najmodavac, a koji bi se eventualno zajednički koristili.

Niste naveli koji bi bio razlog zaključenja ovakvog ugovora ukoliko Vam je najmera da i dalje svi zajedno živite u istom prostoru, no potrebno je naglasiti da se na primitke po osnovi najma plaća porez na dohodak i prirez. Obračun najamnine vrši se sukladno odredbama Zakona o porezu na dohodak i Pravilniku poreza na dohodak, a obveznici poreza na dohodak koji imaju prebivalište ili uobičajeno boravište na području općine/grada koji su propisali obvezu plaćanja prireza, plaćaju i prirez porezu na dohodak.